На Мандрівному Docudays UA в Чернівцях обговорювали зміни в роботі культурних інституцій в умовах карантинних обмежень

На Мандрівному Docudays UA в Чернівцях обговорювали зміни в роботі культурних інституцій в умовах карантинних обмежень

28 грудня 2020

18 грудня в межах 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Чернівцях відбулася онлайн-дискусія «Культура в умовах карантину: вивчені уроки». У дискусії взяли участь Лариса Курущак, завідувачка відділу з наукової та освітньої роботи Чернівецького обласного художнього музею, та Андрій Тужиков, культурний менеджер, голова ГО «Лабораторія культурних досліджень», письменник.


Умови роботи під час карантину є різними для державних та муніципальних культурних інституцій і приватних установ чи громадських організацій. Але їх усіх об’єднує важливий урок, вивчений протягом карантину: включення нових медіа та інтернету в роботу музеїв, фестивалів, галерей тощо.


«Зважаючи на те що культура формує свідомість громади, завдання культурних менеджерів полягає у забезпеченні безперебійного та максимально комфортного доступу до культури в будь-яких умовах, — зауважив Андрій Тужиков. — В умовах карантину це справжній виклик, адже не всі заклади готові працювати “в цифрі” через брак компетенцій». Водночас проблемою часто є дефіцит ідей, адекватної співпраці та правильного менеджменту.


Карантин змінив звичний підхід до роботи музею у Чернівцях, хоча і став несподіванкою для співробітників. «Через якийсь час ми оговталися, але сказати, що були готові до цього і мали план “Б”,  я не можу. Перебуваючи в умовах карантину, ми знайшли деякі плюси нового становища: у нас з’явилося більше часу, ми сповільнилися й мали змогу подумати про речі, які не встигали обмірковувати раніше, — пояснила Лариса Курущак. — Як і більшість установ нашого міста, Чернівецький обласний художній музей почав частіше фігурувати в соцмережах, а роботу працівників було спрямовано на організацію онлайн-виставок».


«Синергія культури та IT — це не боляче, а навіть корисно», — зазначив Андрій Тужиков. І з цим складно не погодитись. Труднощі не зупиняють роботу культурної сфери, адже зараз її діяльність ще більш важлива для осмислення сучасності та підтримки населення. Чернівецькі культурні інституції поступово адаптуються до умов карантину, хоча і досі вважають, що живе спілкування не замінити. 


Текст: Вікторія Пержун

 


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023