Триває конкурс фоторобіт «Підлітки VS кібербулінг»

Триває конкурс фоторобіт «Підлітки VS кібербулінг»

03 грудня 2020

До 5 грудня триває конкурс фоторобіт «Підлітки VS кібербулінг». Як стікери у месенджерах чи дописи в соціальних мережах стали засобами агресії та образ? Які наслідки має переміщення погроз та пліток у соціальні мережі? Чи може творчість допомогти осмислити цю проблему, а фотографія стати засобом протидії кібербулінгу? Та головне — як молодь бачить і переживає цю проблему? У межах Мандрівного Docudays UA запрошуємо підлітків долучитися до конкурсу фоторобіт «Підлітки VS кібербулінг» та разом осмислити явище кібербулінгу. У результаті конкурсу 10.12 відбудеться онлайн-фотовиставка робіт фіналістів. Члени журі та організаторки конкурсу розповідають про ідею конкурсу та проблему кібербулінгу.

 

Інтернет, що під час пандемії коронавірусу для багатьох підлітків замінив шкільні кабінети та подвір’я, дитячі майданчики та кінотеатри, несе не лише нові можливості. Школярі стикаються з низкою загроз та небезпек, однією з яких є кібербулінг. Кібербулінг — це знущання, приниження, агресивні напади, які здійснюють за допомогою різних гаджетів (зокрема, телефонів), з використанням інтернету, будь-яких електронних (цифрових) технологій. 


«Цим конкурсом ми намагаємось привернути увагу до кібербулінгу і того, як молодь відчуває цю проблему», — зазначає Марія Менджул, регіональна співкоординаторка Мандрівного Docudays UA в Ужгороді. Продовжуючи тему фестивалю «Тін Спіріт», організатор(к)и конкурсу прагнуть, аби прозвучав голос молоді, а фотографія стала засобом звільнення від страхів та травм. «Тему фотовиставки запропонували самі ж підлітки, які часто потерпають від цькувань, насмішок, образ однолітків. Фотовиставка “Підлітки VS кібербулінг” — це бачення дітьми глобальної проблеми», — зауважує Марія Симкович, співорганізаторка Мандрівного Docudays UA в Ужгороді. До кожної світлини учасники/-ці додаватимуть описи проблеми та можливостей її вирішення, а після завершення конкурсу фотографії фіналістів стануть майданчиком для проведення освітніх заходів на тему протидії кібербулінгу. Конкурс проводиться у трьох вікових групах: молодша — від 6 до 10 років, середня — від 11 до 16 років, старша — від 17 до 19 років.


Член журі конкурсу Михайло Давиденко, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), у передчутті фіналу виставки зазначає, що важливо розуміти кібербулінг не лише як підліткову проблему. Але молодь особливо чутлива до небезпек цифрового світу та потребує підтримки й усвідомлення серйозності небезпеки кібербулінгу дорослими. Ця виставка — це ще один крок, який допоможе зробити проблему кібербулінгу видимою для суспільства.


Передати почуття того, кого цькують, та наслідки, до яких призводить кібербулінг загалом засобами статичної фотографії — не лише непросте завдання, яке стоїть перед учасниками/-цями. «Творча робота має чіпляти за живе та змушувати cфокусувати свій погляд на проблемі, задуматись, як протидіяти цьому явищу більш ефективно. Саме це я хотів би побачити в роботах учасників та учасниць», — зауважує Микола Яцков, член журі конкурсу та регіональний координатор «Київського діалогу» на Закарпатті.


Для участі в конкурсі надсилайте фотороботи з текстом-описом ідеї фотографії або особистою історією на адресу: [email protected]. Якість зображення для участі має бути не меншою, ніж 2500 пікселів з більшої  сторони (розмір файлу не менше за 2 МБ, але не більше за 8 МБ). Більше інформації про фотовиставку за посиланням.


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023