«Коли я дивився на світлини, то раптом усвідомив, що ніхто з нас не може бути впевненим, що ніколи не потрапить до закритого закладу»

«Коли я дивився на світлини, то раптом усвідомив, що ніхто з нас не може бути впевненим, що ніколи не потрапить до закритого закладу»

27 жовтня 2021

Особливою подією 18 Мандрівного Docudays UA у Кіровоградській області стала 3D-виставка світлин Олександра Чекменьова «Ласкаво просимо, вхід заборонено». Відвідувачі не приховували емоцій, переосмислювали власний досвід та розмірковували про дотримання прав людини в закладах закритого типу з Богданом Мойсою, аналітиком правозахисного департаменту ГО «Докудейз».

 

«Мене вразили світлини жінки з ліліями та жінки з лялькою. Їхні добрі погляди нагадали мені очі моєї покійної бабусі. Чому ці люди знаходяться у лікарні? Пригадую, як моя бабуся з задоволенням гралася зі мною ляльками й говорила, що в неї в дитинстві таких іграшок не було. Мені навіть захотілося обійняти цих жінок», — поділилася своїми враженнями відвідувачка виставки.

 

Люди розповідали, що лише під час перегляду світлин вони усвідомили те, як раніше ніколи не задумувалися над порушенням прав людини у закритих закладах психіатричних лікарень. VR-формат проведення виставки доповнив концепцію та посилив враження від світлин. «Коли я дивився на світлини, то раптом усвідомив, що ніхто з нас не може бути впевненим, що ніколи не потрапить до закритого закладу. Я йшов коридором, бачив двері й мені хотілося їх відчинити. Та двері не відчинялися. Поряд сиділи люди, пили каву, але я до них не міг потрапити. Мені стало моторошно в цьому замкненому просторі. А як же себе відчувають люди, які роками живуть в закритих закладах — психіатричних лікарнях?», — зауважив підліток, який завітав на виставку.

 

Слідкуйте за розкладом Мандрівного Docudays UA у вашому населеному пункті та долучайтеся до виставки «Ласкаво просимо. Вхід заборонено», кінопоказів та правозахисних заходів фестивалю!

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023