«Ласкаво просимо, вхід заборонено»: нові медіа для занурення в експозицію та актуальні соціальні теми

«Ласкаво просимо, вхід заборонено»: нові медіа для занурення в експозицію та актуальні соціальні теми

22 вересня 2021

Виставка фотографій Олександра Чекменьова «Ласкаво просимо, вхід заборонено» помандрує країною у VR-форматі. Експозиція, яку до березневого Docudays UA було змонтовано в креативному просторі IZONE в Києві, складається з плівкових світлин. Через локдаун усю виставку було оцифровано за допомогою камер, що створюють 3D-ефект і відчуття присутності, та розміщено на платформі DOCUSPACE. Саме це дозволить побачити експозицію з будь-якого куточку країни чи світу.

 

Наприкінці дев’яностих років фотограф Олександр Чекменьов створив дві серії плівкових фоторобіт, відзнятих у психіатричній лікарні міста Овруч: кольорову, репортажну, та чорно-білу, серію постановних портретів. Однак сучасна цифрова доба піддає сумніву давно знайомі формати та носії. «Для мене важлива саме плівка, бо я її відчуваю: вона дисциплінує, диктує багато речей. Однак головне — те, що виходить у результаті, — підкреслює Олександр: — Мені здається, що тут не грає ролі, чим знімати, кожен особисто має обрати для себе, за допомогою чого він працюватиме. Насправді знімати можна на що завгодно — важливо те, що відзнято». 


Олександр Чекменьов у просторі виставки «Ласкаво просимо, вхід заборонено» у IZONE. Фото: Володимир Шуваєв

 

На Мандрівному Docudays UA відвідувачі та відвідувачки матимуть нагоду переглянути виставку та прогулятися креативним простором IZONE у VR-окулярах. «Перехід виставки з фізичного простору у віртуальний можна цілком вважати ознакою нашого часу. Під час локдауну, навесні, ми вдалися до експерименту з форматом та перетворили експозицію друкованої вручну фотографії на VR-проєкт, — каже Олександра Набієва, кураторка виставки: — Це створює велике поле для роздумів та дискусії про медіум, або засіб мистецького висловлювання; про існування фотографії та експозиції в добу нових медіа та VR-технологій».

 

Фотодокументація виставки «Ласкаво просимо, вхід заборонено». Автор фото: Володимир Шуваєв

 

Виставка «Ласкаво просимо, вхід заборонено» зосереджується на вразливості пацієнтів/-ок психіатричних лікарень та робить видимими приховані сторони життя в закладі закритого типу. VR-технології нададуть можливість в інтерактивній формі поговорити про непрості соціальні питання та залучити молодь до діалогу. У межах віртуальних екскурсій виставкою глядачі та глядачки зможуть спільно з експерт(к)ами зануритися у питання дотримання прав людини в закладах закритого типу, стигматизації людей з ментальними порушеннями та дізнатися, як сучасне візуальне мистецтво працює з цими темами.

 

Стежте за розкладом виставки у вашому місті або дивіться експозицію, не виходячи з дому, на docuspace.org. Аби дізнатися більше про виставку та створення робіт, дивіться розмову Олександра Чекменьова з журналісткою та критикинею Вірою Балдинюк «Час буття суб'єкта в кадрі» в онлайн-кінотеатрі. Про концепцію «Ласкаво просимо, вхід заборонено» читайте у тексті Олександи Набієвої на нашому сайті.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023