Наркозалежність — проблема, а не злочин. На Харківщині відбулися показ та обговорення стрічки «Малий Самді»

Наркозалежність — проблема, а не злочин. На Харківщині відбулися показ та обговорення стрічки «Малий Самді»

20 грудня 2021

У межах кампанії «16 днів проти насильства» та напередодні Міжнародного дня прав людини педагоги та учні старших класів Чугуївської міської територіальної громади взяли участь в онлайн-заході «Наркозалежність — хвороба, яку можна подолати». Захід відбувся дотично до показу фільму «Малий Самді» в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE.


Наркозалежність — психічний розлад, що проявляється в непереборному бажанні вживати наркотичні речовини, попри негативні соціально-медичні наслідки.


За даними незалежних експертів, кількість людей з наркозалежністю в Україні — 1,5–2 мільйони осіб, що в десятки разів перевищує офіційні цифри. І поширення наркозалежності серед молоді вже набуло характеру пандемії.


Для того щоб краще знати ознаки наркозалежності та розуміти, які наслідки вона має, як її можна профілактувати, для вчителів, психологів, соціальних педагогів та старшокласників Чугуївської громади відбувся кінопоказ фільму «Малий Самді». Після перегляду глядачі та глядачки долучилися до обговорення стрічки разом з експертом, психотерапевтом, адиктологом (спеціалістом у сфері роботи з залежністю), керівником реабілітаційного центру «Атмосфера» Олександром Кулінічем. Організаторами заходу виступили Центр професійного розвитку педагогічних працівників Чугуївської міської ради та громадська організація «Центр правових та політичних досліджень “ДУМА”». Модерував дискусію голова ЦППД «ДУМА», регіональний координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA Юрій Чумак.


Незважаючи на те, що кінопоказ відбувався в суботу, він зібрав 40 учасників, які активно ставили запитання Олександру Кулінічу. Експерт, своєю чергою, відповідав на них у доступній формі, наводив наочні приклади з фільму «Малий Самді» та власного досвіду роботи з людьми з наркозалежністю. 


В Україні працює Національна гаряча лінія з питань наркозалежності: 0-800-507-727 (дзвінки анонімні та безкоштовні). Звернутися за допомогою можуть як самі люди з наркозалежністю, так і їх родичі.


Текст: Георгій Кобзар

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023