Про права людини через інтуїтивне малювання говорили у Бердянську

Про права людини через інтуїтивне малювання говорили у Бердянську

26 жовтня 2021

У рамках 18 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Бердянському районі відбулась низка майстер-класів з правопівкульного малювання. Заходи проходили у ЗОШ №5 та в приміщенні Бердянської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України в місті Бердянськ. Модерувала заходи Лариса Коломєєць, сертифікована фахівчиня з прав людини, яка також спеціалізується на правопівкульному малюванні. 

 

Правопівкульне або інтуїтивне малювання — це методика, яка допомагає «відключити» раціональність і з головою поринути у творчий процес. Лариса Коломєєць зауважує: «Методика, яку впровадила Бетті Едвардс, викладачка мистецтв Каліфорнійського університету, має на меті «відключення» лівої півкулі, що відповідає за логічну оцінку дій. Тому в процесі інтуїтивного малювання людина малює, при цьому не замислюючись над тим, чи дотримано перспективу, пропорції тощо. Таке малювання спрямоване на процес, а не на результат. Тому ключовими стають навчання, пошук, самовираження та, звісно, творчість». 

 

 

Правопівкульне малювання стало ключем до розмови про пологи та проблему порушення прав людини під час них, зокрема, у громаді міста Бердянськ. Під час майстер-класів учасники та учасниці розкрили не тільки свій творчий потенціал, а й когнітивні функції, а також позбулися нервової напруги. Інтуїтивне малювання виявило приховані можливості кожного та кожної, а також заклало основи для майбутніх дій.

 

Присутні на заходах палко обговорювали шляхи подолання посттравматичного синдрому після народження дитини з інвалідністю, захист прав матерів і батьків та новонароджених дітей. Деякі учасниці поділились своїми методами подолання посттравматичного синдрому після народження дитини та викликів у вихованні дітей з інвалідністю. 

 

Під час обговорення у міськрайонній організації Товариства Червоного Хреста України виникла ідея щодо проведення адвокаційної кампанії інформаційного характеру. Учасниці звернули увагу на можливість поширення друкованої продукції з QR-кодами в медичних закладах та жіночих консультаціях і домовилися про підготовку до розробки такого проєкту.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023