Як пройшла пресконференція Мандрівного Docudays UA у гібридному форматі на Донеччині та Харківщині?

Як пройшла пресконференція Мандрівного Docudays UA у гібридному форматі на Донеччині та Харківщині?

03 грудня 2021

23 листопада, напередодні старту 18 Мандрівного Docudays UA на Донеччині та Харківщині, відбулася спільна пресконференція, яка, завдяки зверненню до гібридного формату, об'єднала дві області.

 

До події в Маріуполі долучилися: Григорій Курачицький та Світлана Селіверстова, координатори Мандрівного Docudays UA, Оксана Козакова, юристка місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, а також Денис Тарасенко, доктор економічних наук, декан факультету права і публічного управління ДонДУУ. Онлайн до них приєдналися: Олександр Букалов, голова правління громадської організації «Донецький Меморіал», а також Наталія Аляб’єва, представниця Гельсінської фундації з прав людини у Варшаві. Разом вони оголосили про старт фестивалю на Донеччині.

 

А з Харкова у пресконференції взяли участь онлайн: Анна Смаглюк, помічниця президента Харківського університетського консорціуму «УНІКОН», Марія Ясеновська, президентка Харківської обласної фундації «Громадська Альтернатива», Юрій Чумак, голова «Центру правових та політичних досліджень “ДУМА”», а також Денис Волоха, представник Харківської правозахисної групи. Вони розповіли про початок фестивалю на Харківщині.

 

 

«Вісімнадцять років Docudays UA працює з темою прав людини через документальне кіно. Саме фільми з програми Мандрівного Docudays UA дають можливість знайти відповіді на непрості та часто неоднозначні питання, розібратися у різноманітті думок, — зауважив Олександр Букалов в інтерв’ю з Ларисою Осенчук. — Ми вже другий рік працюємо в гібридному форматі. На Донеччині заходи проходитимуть не лише онлайн, велика кількість кінопоказів відбудеться також у закритому форматі, у закладах закритого типу та школах. Частину фільмів із програми Мандрівного Docudays UA можна переглянути в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE». 

 

Григорій Курачицький розповів про головну тему цьогорічного Мандрівного Docudays UA —  «Повне одужання», присвячену праву людини на здоров’я. Денис Тарасенко та Оксана Козакова розказали про спільні з ДонДУУ та БВПД заходи фестивалю на Донеччині.

 

 

 

Марія Ясеновська зауважила, що цього року продовжує говорити про виклики дискримінації, а також планує залучити представників та представниць бізнесу до розмови про права людини на Харківщині.

 

Анна Смаглюк розповіла про організацію показів у межах Мандрівного Docudays UA в закладах вищої освіти Харкова. Також заплановано проведення низки подій, як-от: круглий стіл «Як відстояти право на безпечні та гідні пологи?» та майстер-класи «Відповідальність за публічну інформацію та запобігання злочинності в кіберпросторі».

 

Як повідомив Денис Волоха, кінопокази, організовані Харківською правозахисною групою, проводитимуться на різних локаціях, з-поміж яких представлені: Дипломатичний клуб, Єврейський культурний центр, хаби Харкова, школи, університети та інші місця. Також відбудуться дискусії про права людини й «традиційні цінності», баланс між карантинними обмеженнями та індивідуальною свободою.

 

Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів, що проводитиме на Харківщині Громадський центр «ДУМА», — школи, молодіжні хаби громадської активності, кіноклуби Docudays UA, установи Державної кримінально-виконавчої служби України. Як наголосив Юрій Чумак, акцент у фестивальних активностях очолюваної ним організації буде зроблено на правових кінозалах у населених пунктах області. Також низка показів відбудеться на базі онлайн-кінотеатру DOCUSPACE.

 

Дивіться більше фото з заходу за посиланням.

 

Фото: Микола Євтушек

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023