Як відбулися кінопокази Мандрівного Docudays UA на Львівщині у СЗШ № 48?

Як відбулися кінопокази Мандрівного Docudays UA на Львівщині у СЗШ № 48?

22 грудня 2021

У грудні учні та учениці СЗШ № 48 у Львові мали чудову нагоду долучитися до перегляду документального кіно про права людини. З 7 по 16 грудня ми спільно дивилися та обговорювали фільми під час Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, ключовою темою якого стало «Повне одужання». Протягом фестивалю десятикласники й десятикласниці мали змогу переглянути чотири документальні стрічки: «Син вулиць», «Кур’єри, а не герої», «Мій інший син» та «Пранкнули». Кожен з фільмів по-своєму вразив юних глядачів і глядачок.

 

 

«Син вулиць»

 

Під час перегляду фільму «Син вулиць» діти вчилися характеризувати головного героя та аналізувати причини його поведінки. У процесі обговорення з’ясовували, які права головного героя порушено та як порушуються права інших людей з оточення Ходора, а також намагались визначити причини таких порушень.

 

Глядачі й глядачки були здивовані, що хлопець не може здобути освіту та отримати медичну допомогу в разі такої потреби. Під час бесіди спробували з’ясувати, як людині довести своє існування документально і чому виникає така проблема. Також учасники та учасниці зацікавилися історичною складовою ситуації, у якій опинися Ходор.

 

 

«Кур’єри, а не герої»

 

Фільм «Кур’єри, а не герої» вразив своєю актуальністю. Порівняли роботу кур’єрів — у доковідний період і на сьогодні. Під час обговорення з’ясовували, з якими викликами й труднощами зіткнулися працівники кур’єрської служби. 

 

 

«Мій інший син»

 

Перед переглядом фільму «Мій інший син» десятикласники й десятикласниці спробували спрогнозувати тему фільму з огляду на його назву. Діти припускали, що, найімовірніше, у фільмі йтиметься про дитину, у якої склалися непрості стосунки з батьками. 

 

Фільм зачепив увагу аудиторії з перших кадрів, тож учасники та учасниці з цікавістю спостерігали за змінами на екрані. Після перегляду фільму обговорили те, що найбільше вразило у фільмі, які моменти запам’яталися. Діти поділилися своїм особистим досвідом спілкування з дітьми із синдромом Дауна. Загалом, обговорювали питання про доступність освіти в Україні для дітей з інвалідністю.

 

 

«Пранкнули»

 

Фільм «Пранкнули» не залишив байдужим жодного з глядачів. Думаю, що фільм зацікавив насамперед тим, що в сюжеті розповідається про людей, які грають в онлайн-ігри. Діти були здивовані тим, що, виявляється, світ онлайн-ігор може бути дуже небезпечним. Після перегляду спілкувалися про кібербулінг, а також склали пам’ятку «Як вберегти себе в системі онлайну».

 

Текст: Наталія Добрянська, кураторка дитячої програми в СЗШ № 48 м. Львова

Ілюстрації: кадри з фільмів «Син вулиць», «Кур’єри, а не герої», «Мій інший син», «Пранкнули».
20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023