«Нескорений Херсон» у мандрах країною

«Нескорений Херсон» у мандрах країною

30 грудня 2022

Презентація фотовиставки «Нескорений Херсон» Олександра Корнякова під час Мандрівного проходила і в укритті, і з ліхтариками через відключення світла, і під час повітряних тривог. Організатори й організаторки виставки ночували в машині, провели десятки годин у дорозі та відвідали 9 міст у різних регіонах країни. А координатори й координаторки Мандрівного Docudays UA зі свого боку організували всі можливі умови для проведення фотовиставки.

 

Мітинги й спротив херсонців увесь світ побачив очима фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова. Його фотографії з херсонських мирних акцій проти російської окупації потрапили на шпальти найвідоміших світових медіа. Олександр провів в окупації п’ять із половиною місяців. Він знімав місто та людей з 1 березня до 10 серпня і своїми роботами доводив світові, що Херсон – це Україна.

 

Виставка «Нескорений Херсон» – це фотоісторія про жагу до свободи сміливих та безстрашних херсонців/-ок, про їхній спротив російській окупації, що триває й досі. Автор презентував 50 робіт, з них 25 робіт – фото мітингів та протестів. І ще 25 – буденне життя херсонців/-ок під час окупації. Під час Мандрівного Docudays UA виставка відвідала Черкаси, Дніпро, Луцьк, Тернопіль, Львів, Чорноморськ, Хмільник, Чортків і Запоріжжя.

 

Фотовиставка «Нескорений Херсон» у Вінниці

 

«Сам фестиваль для мене був не новий – я про нього добре знав. Колись я вперше потрапив на Docudays UA і фестиваль увійшов у моє серце. А коли запропонували взяти участь із виставкою, я із задоволенням погодився. Організація була дуже гарною. Було приємно, що приходило багато людей, які цікавилися тими подіями. Бо я, як херсонець, отримав можливість спілкуватися з людьми з інших регіонів і розповідати про Херсон. Для мене дуже важливо, що приходить багато людей, що вони ставлять запитання і слухають. Це чудово!», – поділився враженнями Олександр про фестиваль і регіональних партнерів/-ок Мандрівного, адже ця фотовиставка стала можливою, зокрема, завдяки їм.

 

Звісно, під час повномасштабної війни важко планувати та розраховувати, що всі події пройдуть без корективів. Наприклад, у Тернополі за півгодини до відкриття фестивалю та виставки оголосили повітряну тривогу. Тоді ворог випустив по Україні 70 ракет. Гостям і журналіст(к)ам довелося піти в укриття. А в Черкасах, теж у перший день Мандрівного, який мала відкривати фотовиставка, вимкнули світло.

 

Але це не завадило провести заходи, які гості пам’ятатимуть усе життя. У Тернополі прямо в бомбосховищі спонтанно розпочалася імпровізована презентація фотовиставки від херсонців/-нок – її організаторів/-ок. У Черкасах світлини розглядали з ліхтариками. Навіть коли світло з'явилося, гості попросили не вмикати електрику, бо було дуже атмосферно – з ліхтариками та гірляндами.

 

Фотовиставка «Нескорений Херсон» у Черкасах

 

Олександр разом з колегами з Медіаплатформи «Вгору» від міста до міста розповідав про свій досвід проживання в окупації, щиро ділився спогадами та думками про майбутнє. Фотокор виїздив з Херсона до Одеси й лишався там деякий час. Однак увесь час вірив, що неодмінно повернеться, тож терпляче чекав. І дочекався.

 

Зараз Олександр працює в Херсоні: «Я працюю вже 11 років у медіа – це та професія, яка мені дуже подобається. Я не міг стояти осторонь від того, що відбувається в місті, хотілося фіксувати все. Також необхідно збирати фотодокази про злочини, які чинили росіяни під час окупації та після того, коли вийшли з міста. Я не міг просто спостерігати за Херсоном десь з іншого регіону. Мені потрібно бути тут, я це відчуваю».

 

Фотокор згадує, як 24 грудня став свідком великого жахливого обстрілу Херсону. Ще б хвилина – і він міг бути одним з жертв цієї трагедії. «Зранку я пішов знімати наслідки обстрілу, який відбувся напередодні ввечері. Ходив у мікрорайон “Забавка” знімати руйнування. Коли вже повертався через центр міста, якраз дійшов до Центрального ринку – цієї миті почався обстріл. Якби пройшла хвилина або пів, то я б міг сам опинитися під обстрілом! Мені дуже пощастило, бо ще трошки і я б сам був у тому місці, де горіли машини. Там було не багато людей, але для цього часу на ринку – вдосталь».

 

Життя в місті, яке ворог розкрадав та знищував протягом восьми місяців окупації, а тепер щоденно обстрілює – це постійна боротьба за виживання. Але це й також неймовірне відчуття повернення додому та свободи. «Коли ти сидиш вдома і ввечері по твоєму будинку прилітає снаряд “Граду”, то це, звичайно, дуже страшно. Довкола майже по всіх районах міста відбуваються “прильоти”. Немає відчуття, що ти в безпеці. Це дуже страшно. Що змінилося? Комунальники/-ці намагаються привести місто до хоча б якогось ладу: прибирають, замітають листя тощо. Але місто має депресивний вигляд, тому що людей надзвичайно мало. Люди продовжують виїжджати через обстріли», – поділився враженнями Олександр.

 

І додає: «Попри це все, я дуже хочу бути увесь час у Херсоні, все знімати та розповідати про те, як він стає на ноги. Але водночас розумію, що маю їздити, розповідати, як ми жили та протистояли в окупації. Бо Херсон  то Україна. І щодо цього питання не має залишитися жодного стереотипу».

 

Повну історію світлин проєкту «Нескорений Херсон» читайте в матеріалі «Першого каналу соціальних новин» за посиланням.

 

Текст підготували Марія Бучельнікова та Анна Юхимець.

 

Чільне фото: Олександр Корняков.

________

 

19 Мандрівний Docudays UA відбувся за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, Польського Інституту у Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують Ощадбанк та Mastercard. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023