Вихідні документального кіно для Маріупольського державного університету в екзилі: 19 Мандрівний Docudays UA на Донеччині

Вихідні документального кіно для Маріупольського державного університету в екзилі: 19 Мандрівний Docudays UA на Донеччині

14 грудня 2022

В рамках 19 Мандрівного Docudays UA з 8 по 11 грудня відбулася серія онлайн-показів для студентства Маріупольського державного університету. У 2022 році університет був переведений до Києва через повномасштабне вторгнення російської держави-агресора. Багато студентів/-ок вимушено перебувають за кордоном.

 

Григорій Курачицький, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA на Донеччині, розповідає детальніше про онлайн-покази для студентів/-ок МДУ.

 

Через повномасштабне вторгнення й окупацію Маріуполя російською федерацією студент(к)и Маріупольського державного університету евакуювалися зі свого рідного міста. Зараз вони перебувають у різних країнах світу. Штат університету перевели до Києва, а все навчання проходить дистанційно.

 

Ідея реалізувати вихідні документального кіно для студентства МДУ зʼявилася після проведення у Києві спеціального випуску кіновікенду 19 Docudays UA у листопаді 2022 року.

 

Вже у грудні завдяки 19 Мандрівному Docudays UA – студенти та студентки мали змогу подивитися українські документальні стрічки з програми Мандрівного Docudays UA на Донеччині.

 

Після завершення переглядів студент(к)и розповідали про свої особисті історії – як їм вдається і працювати, і вчитися, поки вони вимушено перебувають за кордоном.

 

Кожен та кожна з них чекають на повернення у Маріуполь.

 

Онлайн-показ в рамках 19 Мандрівного Docudays UA на Доннечині

 

Протягом вихідних студент(к)и побачили декілька фільмів:

 

«Останнє покоління», реж. Міколай Борови. На тлі кліматичної кризи і прогнозів про кінець цивілізації головна героїня фільму вирішує радикально діяти і стає екоактивісткою. Посеред ландшафту вугільного кар’єру, що нагадує поверхню Місяця, вона усвідомлює, як далеко може зайти, щоб зупинити це. Із цього моменту закінчується відчай і починається розробка тактики.

 

«Нескінченність за Флоріаном», реж. Олексій Радинський. Фільм шукає відповіді на питання, які десятки років хвилювали легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва, а також розповідає про те, чому шлях капіталізму – пройдений і вичерпаний, та що буде, якщо поділити одиницю на нескінченність.

 

«Мир і спокій», реж. Миро Клочко та Анатолій Татаренко. Це екранізована версія пʼєси відомого драматурга Андрія Бондаренка про життя його родини, обірване війною. Фільм водночас є живою емоційною реакцією на сьогодення та історією однієї сімʼї, вписаної в контекст історії України.

 

«Між небом та горами», реж. Дмитро Грешко. Історія медичних працівниць швидкої допомоги, які посеред пандемії коронавірусу зустрічаються з буденним життям гірського села Колочава на Закарпатті.

 

«Світлий шлях», реж. Ірина Рябенька. Фільм про Станіслава Асєєва, який у мирному житті створював репортажі з рідного Донецька для різних українських медіа, але у 2017 році потрапив у полон. Більшість із 962-х днів полону він провів у перетвореній на в’язницю «Ізоляції», яка колись була культурним майданчиком.

 

Організатори дякують усім залученим до події.

 

Покази відбулися в рамках програми 19 Мандрівного Docudays UA на Донеччині.

 

Автор: Григорій Курачицький, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у Донецькій області

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023