Вихідні документального кіно для Маріупольського державного університету в екзилі: 19 Мандрівний Docudays UA на Донеччині

Вихідні документального кіно для Маріупольського державного університету в екзилі: 19 Мандрівний Docudays UA на Донеччині

14 грудня 2022

В рамках 19 Мандрівного Docudays UA з 8 по 11 грудня відбулася серія онлайн-показів для студентства Маріупольського державного університету. У 2022 році університет був переведений до Києва через повномасштабне вторгнення російської держави-агресора. Багато студентів/-ок вимушено перебувають за кордоном.

 

Григорій Курачицький, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA на Донеччині, розповідає детальніше про онлайн-покази для студентів/-ок МДУ.

 

Через повномасштабне вторгнення й окупацію Маріуполя російською федерацією студент(к)и Маріупольського державного університету евакуювалися зі свого рідного міста. Зараз вони перебувають у різних країнах світу. Штат університету перевели до Києва, а все навчання проходить дистанційно.

 

Ідея реалізувати вихідні документального кіно для студентства МДУ зʼявилася після проведення у Києві спеціального випуску кіновікенду 19 Docudays UA у листопаді 2022 року.

 

Вже у грудні завдяки 19 Мандрівному Docudays UA – студенти та студентки мали змогу подивитися українські документальні стрічки з програми Мандрівного Docudays UA на Донеччині.

 

Після завершення переглядів студент(к)и розповідали про свої особисті історії – як їм вдається і працювати, і вчитися, поки вони вимушено перебувають за кордоном.

 

Кожен та кожна з них чекають на повернення у Маріуполь.

 

Онлайн-показ в рамках 19 Мандрівного Docudays UA на Доннечині

 

Протягом вихідних студент(к)и побачили декілька фільмів:

 

«Останнє покоління», реж. Міколай Борови. На тлі кліматичної кризи і прогнозів про кінець цивілізації головна героїня фільму вирішує радикально діяти і стає екоактивісткою. Посеред ландшафту вугільного кар’єру, що нагадує поверхню Місяця, вона усвідомлює, як далеко може зайти, щоб зупинити це. Із цього моменту закінчується відчай і починається розробка тактики.

 

«Нескінченність за Флоріаном», реж. Олексій Радинський. Фільм шукає відповіді на питання, які десятки років хвилювали легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва, а також розповідає про те, чому шлях капіталізму – пройдений і вичерпаний, та що буде, якщо поділити одиницю на нескінченність.

 

«Мир і спокій», реж. Миро Клочко та Анатолій Татаренко. Це екранізована версія пʼєси відомого драматурга Андрія Бондаренка про життя його родини, обірване війною. Фільм водночас є живою емоційною реакцією на сьогодення та історією однієї сімʼї, вписаної в контекст історії України.

 

«Між небом та горами», реж. Дмитро Грешко. Історія медичних працівниць швидкої допомоги, які посеред пандемії коронавірусу зустрічаються з буденним життям гірського села Колочава на Закарпатті.

 

«Світлий шлях», реж. Ірина Рябенька. Фільм про Станіслава Асєєва, який у мирному житті створював репортажі з рідного Донецька для різних українських медіа, але у 2017 році потрапив у полон. Більшість із 962-х днів полону він провів у перетвореній на в’язницю «Ізоляції», яка колись була культурним майданчиком.

 

Організатори дякують усім залученим до події.

 

Покази відбулися в рамках програми 19 Мандрівного Docudays UA на Донеччині.

 

Автор: Григорій Курачицький, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у Донецькій області

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024