Як відбувся показ фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» в Острозькій академії і про що говорили під час онлайн-зустрічі із Дмитром Козацьким?

Як відбувся показ фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» в Острозькій академії і про що говорили під час онлайн-зустрічі із Дмитром Козацьким?

13 січня 2023

Наприкінці грудня студенти/-ки й викладачі/-ки Національного університету «Острозька академія» долучилися до перегляду й обговорення фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» режисерки Юлії Гонтарук. Кінопоказ відбувся онлайн в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині.

 

Зустріч і дискусію модерувала Марія Цип'ящук – координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Рівненській області, викладачка НаУОА. Під час обговорення Дмитро Козацький, у минулому студент Острозької академії, колишній керівник пресслужби полку «Азов», а також головний герой фільму «Фортеця Маріуполь. Орест», розповів детальніше про своє бачення і важливість стрічки:

 

«Я щасливий, що ми мали можливість говорити про “Азовсталь” і Маріуполь на весь світ, – і розповідати правду про те, що там відбувалося.

 

Всупереч усьому – ми повинні продовжувати жити. Попри наш основний воєнний фронт, маємо й інші фронти. Один із них – це морально-психологічний, адже росіяни за допомогою своїх терористичних ударів по інфраструктурі хочуть зламати дух українців/-ок.

 

Але ми не повинні піддаватися їхньому впливу. Збройні Сили України перемагають росіян на воєнному фронті, а нам необхідно перемагати ворога на морально-психологічному», – зауважив Дмитро Козацький.

 

Світлана Кухарук, координаторка Мандрівного Docudays UA на Рівненщині, студентка третього курсу Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського НаУОА, зазначила, що цьогоріч фільм «Фортеця Маріуполь. Орест» потрапив у колекцію фільмів Мандрівного Docudays UA.

 

«Коли ми дізналися про це – виникло бажання організувати показ фільму спеціально для Острозької академії. Пам'ятаю, з якою гордістю колектив НаУОА поширював світлини, зроблені Дмитром Козацьким на “Азовсталі” у Маріуполі. А ще – з якою радістю всі читали й поширювали новини про те, що Дмитра визволили з російського полону. Усі з нетерпінням чекали на зустріч із ним в alma mater.

 

Це чудова можливість безпосередньо поспілкуватися з героєм, дізнатися інформацію з перших вуст, поділитися своїми враженнями і висловити вдячність», – додала Світлана Кухарук.

 

Онлайн-обговорення фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» із Дмитром Козацьким у Національному університеті «Острозька академія»

 

Ольга Балацька, кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, зауважила:

 

«Ми пишаємося тим, що Дмитро Козацький – студент Острозької академії. Захоплюємося вашою жагою до життя. Ви є прикладом для всіх українців/-ок, як не втрачати віру й рухатися далі, жити, знаходити сенс нашого існування, підтримувати одне одного у ці нелегкі часи. Чекаємо на вас у стінах Острозької академії!»

 

Наприкінці зустрічі Дмитро Козацький теж висловив вдячність аудиторії:

 

«Хочу подякувати всім викладач(к)ам і студент(к)ам Острозької академії за те, що не забували про нас, говорили про нас, завжди висвітлювали новини. Дякую за організацію фотовиставки і за те, що цікавитеся фільмами про “Азовсталь”. Сподіваюся, цей рік буде переможним. Бажаю студент(к)ам продовжувати навчатися, докладати максимальних зусиль, бо в наших руках майбутнє України. Ми – цвіт нації, і саме ми будемо її відбудовувати».

 

Світлана Кухарук підсумувала:

 

«Герої й героїні довкола і поміж нас. Багато з них навчалися у тих самих стінах, що й ми, слухали лекції у тих самих аудиторіях. Завдяки їхній хоробрості та силі ми продовжуємо вчитись, організовувати заходи й, зрештою, жити».

 

«Надзвичайно приємно було модерувати сьогоднішню зустріч з Дмитром. Рада, що Дмитру вдалося долучитися. Бажаю, щоб небо якнайшвидше стало мирним для нас всіх», – додала Марія Цип‘ящук.

 

Враженнями від зустрічі поділилася також Марія Ваколюк, студентка третього курсу Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського:

 

«Дуже щаслива, що цей фільм, який описує справжні події, буденність військових і маріупольців, – є, і що будуть інші такі фільми, щоб ніхто й ніколи не забув про ту страшну реальність. Цінно й те, що під час зустрічі я мала змогу поставити запитання, на які ще не чула відповідей. Дмитро – дуже відкрита людина, із якою комфортно спілкуватись. Неймовірно рада зустрічі з ним і щаслива, що побачила героя живим, здоровим й усміхненим!»

 

Подія відбулась в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині.

 

Конспект обговорення підготувала волонтерка Мандрівного Docudays UA на Рівненщині Соломія Контенкова.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Фортеця Маріуполь. Орест»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023