Як відбувся показ фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» в Острозькій академії і про що говорили під час онлайн-зустрічі із Дмитром Козацьким?

Як відбувся показ фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» в Острозькій академії і про що говорили під час онлайн-зустрічі із Дмитром Козацьким?

13 січня 2023

Наприкінці грудня студенти/-ки й викладачі/-ки Національного університету «Острозька академія» долучилися до перегляду й обговорення фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» режисерки Юлії Гонтарук. Кінопоказ відбувся онлайн в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині.

 

Зустріч і дискусію модерувала Марія Цип'ящук – координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Рівненській області, викладачка НаУОА. Під час обговорення Дмитро Козацький, у минулому студент Острозької академії, колишній керівник пресслужби полку «Азов», а також головний герой фільму «Фортеця Маріуполь. Орест», розповів детальніше про своє бачення і важливість стрічки:

 

«Я щасливий, що ми мали можливість говорити про “Азовсталь” і Маріуполь на весь світ, – і розповідати правду про те, що там відбувалося.

 

Всупереч усьому – ми повинні продовжувати жити. Попри наш основний воєнний фронт, маємо й інші фронти. Один із них – це морально-психологічний, адже росіяни за допомогою своїх терористичних ударів по інфраструктурі хочуть зламати дух українців/-ок.

 

Але ми не повинні піддаватися їхньому впливу. Збройні Сили України перемагають росіян на воєнному фронті, а нам необхідно перемагати ворога на морально-психологічному», – зауважив Дмитро Козацький.

 

Світлана Кухарук, координаторка Мандрівного Docudays UA на Рівненщині, студентка третього курсу Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського НаУОА, зазначила, що цьогоріч фільм «Фортеця Маріуполь. Орест» потрапив у колекцію фільмів Мандрівного Docudays UA.

 

«Коли ми дізналися про це – виникло бажання організувати показ фільму спеціально для Острозької академії. Пам'ятаю, з якою гордістю колектив НаУОА поширював світлини, зроблені Дмитром Козацьким на “Азовсталі” у Маріуполі. А ще – з якою радістю всі читали й поширювали новини про те, що Дмитра визволили з російського полону. Усі з нетерпінням чекали на зустріч із ним в alma mater.

 

Це чудова можливість безпосередньо поспілкуватися з героєм, дізнатися інформацію з перших вуст, поділитися своїми враженнями і висловити вдячність», – додала Світлана Кухарук.

 

Онлайн-обговорення фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» із Дмитром Козацьким у Національному університеті «Острозька академія»

 

Ольга Балацька, кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, зауважила:

 

«Ми пишаємося тим, що Дмитро Козацький – студент Острозької академії. Захоплюємося вашою жагою до життя. Ви є прикладом для всіх українців/-ок, як не втрачати віру й рухатися далі, жити, знаходити сенс нашого існування, підтримувати одне одного у ці нелегкі часи. Чекаємо на вас у стінах Острозької академії!»

 

Наприкінці зустрічі Дмитро Козацький теж висловив вдячність аудиторії:

 

«Хочу подякувати всім викладач(к)ам і студент(к)ам Острозької академії за те, що не забували про нас, говорили про нас, завжди висвітлювали новини. Дякую за організацію фотовиставки і за те, що цікавитеся фільмами про “Азовсталь”. Сподіваюся, цей рік буде переможним. Бажаю студент(к)ам продовжувати навчатися, докладати максимальних зусиль, бо в наших руках майбутнє України. Ми – цвіт нації, і саме ми будемо її відбудовувати».

 

Світлана Кухарук підсумувала:

 

«Герої й героїні довкола і поміж нас. Багато з них навчалися у тих самих стінах, що й ми, слухали лекції у тих самих аудиторіях. Завдяки їхній хоробрості та силі ми продовжуємо вчитись, організовувати заходи й, зрештою, жити».

 

«Надзвичайно приємно було модерувати сьогоднішню зустріч з Дмитром. Рада, що Дмитру вдалося долучитися. Бажаю, щоб небо якнайшвидше стало мирним для нас всіх», – додала Марія Цип‘ящук.

 

Враженнями від зустрічі поділилася також Марія Ваколюк, студентка третього курсу Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського:

 

«Дуже щаслива, що цей фільм, який описує справжні події, буденність військових і маріупольців, – є, і що будуть інші такі фільми, щоб ніхто й ніколи не забув про ту страшну реальність. Цінно й те, що під час зустрічі я мала змогу поставити запитання, на які ще не чула відповідей. Дмитро – дуже відкрита людина, із якою комфортно спілкуватись. Неймовірно рада зустрічі з ним і щаслива, що побачила героя живим, здоровим й усміхненим!»

 

Подія відбулась в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині.

 

Конспект обговорення підготувала волонтерка Мандрівного Docudays UA на Рівненщині Соломія Контенкова.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Фортеця Маріуполь. Орест»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024