«Юний Платон»: як війна впливає на українську молодь? Показ та обговорення фільму на Прикарпатті

«Юний Платон»: як війна впливає на українську молодь? Показ та обговорення фільму на Прикарпатті

27 грудня 2023

Повномасштабна війна в Україні впливає не тільки на дорослих. Вона змінює й молодь, які хоч і опосередковано, але також є частиною протистояння двох країн.

 

Що саме відбувається з дітьми та чи з ними загалом проговорюють події, які вони зараз проживають і бачать довкола себе? Про це говорили на Прикарпатті через документальний фільм Наси Ні Хінаан і Деклана МакҐрата «Юний Платон».

 

Глядачі/-ки мали змогу подивитися його у декількох локаціях. Зокрема, регіональна координаторка фестивалю від Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта» Тетяна Пігурська організувала покази школяр(к)ам та освітян(к)ам. 

 

Стрічка розповідає про місцеву школу для хлопчиків у Північній Ірландії у робітничому районі Ардойн, що у місті Белфаст. Там процвітає бідність, наркоторгівля, а частина людей звикли говорити мовою зброї. Директор навчального закладу разом із колективом працюють над тим, аби навчити своїх вихованців критично мислити і не йти шляхом насилля. 

 

Спершу цей фільм переглянули старшокласники/-ці у Саджавському ліцеї. Після показу відбулося обговорення, впродовж якого школярі/-ки хоч і коротко, але все ж розповідали, чи вони з вчителями/-ками ведуть діалоги про війну. Переважно підлітки дізнаються про всі події на фронті через новини, але проговорювати їх у сім’ї чи у школі з дорослими не прийнято. Побачене провокує у них різні емоції: тривожність, страх, водночас трапляються й моменти радості. Але переживати все доводиться на самоті.

 

Кадр з фільму «Юний Платон»

Більш жвавий діалог після фільму відбувся вже з освітян(к)ами Долинської громади, які дивилися «Юного Платона» у молодіжному центрі «Хижка».

 

За словами соціальної педагогині Надії, школярі/-ки зараз доволі «заряджені». Побільшало випадків булінгу: «У нас є хлопчик, батько якого воює. Мама вдома, але помітно, що йому не вистачає уваги. Через це він багатьох зачіпав, ображав. Спершу діти терпіли, а тепер об’єдналися і вже він отримує від них». 

 

Як розв’язують схожу проблему булінгу у фільмі, звернув увагу керівник Молодіжної ради Долинської міської ради Володимир Най: «Колектив під час спілкування з дітьми використовує метод Сократа. Дорослі не дають дітям якогось рішення на певну ситуацію, а ставлячи питання, допомагають їм самим знайти свою правильну відповідь. Це дуже цінний приклад, який варто взяти до уваги».

 

Також освітян(к)и погодились із міркуванням, що певна частина вчителів/-льок їхньої громади не адаптовані до підходів Нової української школи, яка б мала внести в освітні заклади соціальну рівність та згуртованість.

 

«Дітям у початковій школі дають більше свободи. Вони можуть вільно вставати, виходити з кабінету, спілкуватися з дорослими неформально. Коли ж переходять у п’ятий клас, їх зустрічають вчителі старої закалки, які не розуміють реформи. Діти у них мають ходити струнко і за командою. Через це часто трапляються сварки і повне несприйняття дітьми вчителя», – розповіла пані Надія.

 

Мандрівний Docudays UA на Прикарпатті у місті Долина

 

На завершення освітяни висловили побажання до команди Docudays UA, внести фільм «Юний Платон» до переліку тих, які доступні мережі DOCU/CLUB. Кажуть, стрічка може бути добрим інструментом для навчання вчителів та вчительок взаємодіяти більш чутливо та продуктивно з дітьми.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Юний Платон».


20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023