Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі

Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі

17 жовтня 2024

8 жовтня в Борисполі відкрився 21 Мандрівний Docudays UA. Цьогорічна тема фестивалю – «10 років триденної війни, яка триває три століття». Бориспільська публічна бібліотека ім. В. Чорновола вже восьмий рік поспіль відкриває свої двері для місцевих любителів документалістики, які з нетерпінням чекали фестивалю. Перший фільм «Київські файли», який подивилися глядачі/-ки у Борисполі, пропонує дослідити складні сторінки радянського періоду історії України і побачити, які історії ховаються за шпигунськими матеріалами радянських спецслужб. 

 

Перший презентований фільм «Київські файли» звертається до теми досліджень історії. Нідерландський режисер Вальтер Стокман почав роботу над фільмом у 2018 році, коли в Україні вперше було відкрито доступ до архівів КҐБ. У стрічці присутня специфічна атмосферна естетика, пейзажне операторське фільмування з дронів, яке вже неможливе у часи повномасштабної війни.

 

Три головні герої, історії яких в основі фільму, знайомляться з матеріалами, що свідчать про шпигування за ними понад 50 років тому. Як це – тримати в руках частину свого особистого життя, таємно зняті фото, читати твої підслухані розмови з минулого? Режисер вловлює живі емоції фігурантів архівних справ. Частина матеріалу документів не відповідає дійсності – це нафантазовані і недоведені припущення спецагентів радянських спецслужб. Як-от, наприклад, справа «куртизанки», француженки, яку підозрювали у тому, що вона іноземна агентка. В реальності ми отримуємо історію пристрасті та, можливо, любові – завербованого студента та молодої дівчини, і подив літньої жінки, в особистому житті якої брала участь радянська агентура.

 

Особливо цінною є історія стеження за родиною дисидентів Оксена Лісового, нинішнього Міністра освіти та науки. Його мама, яка у справі фігурує як «Тиха», бо завжди спокійно і по-вчительськи інтелігентно поводить себе на допитах. Вони з донькою згадують ті непрості часи і з цікавістю відкривають для себе архівну справу їхньої родини. 

 

21 Мандрівний Docudays UA у Борисполі

 

Цікавим є інтерв’ю колишнього працівника КҐБ, який розповідає, як змінювались методи впливу на громадян/-ок протягом кількох десятиліть. У своєму коментарю режисерові чоловік ділиться думками про «етнопсихологію» і тим, як на українців вплинув досвід стеження, доносів одне на одного, масового вербування населення і, відповідно, небажання зараз говорити, відкриватись іншим. Водночас наймолодше покоління буде найвільнішим від цього досвіду. 

 

На презентацію фільму «Київські файли» завітав історик, журналіст, автор книги «Архіви КҐБ. Невигадані історії» Едуард Андрющенко. Він розповів про свою участь у фільмі і про те, як складно було знайти героїв, які увійдуть у фільм та захочуть розповісти свою історію. На жаль, чимало найгучніших справ або тих, які були пов’язані з важливими посадовцями, було спеціально безслідно знищено. Також історик поділився своїми цікавими знахідками в архівах та розказав про роботу над наступною книгою. 

 

Глядачі/-ки фестивалю залишились у захваті від фільму та розмови з істориком. «Я дізналась багато нового, чого не розказували у школі на уроках історії», – зазначила відвідувачка. «Дуже цінно мати можливість відкрити собі нові сторінки нашої історії», – зазначає ще одна глядачка під час обговорення фільму.

 

Авторка матеріалу: Олена Шкребтієнко, модераторка заходів Мандрівного Docudays UA у Борисполі

 

21 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні тa International Media Support.Думки, висновки чи рекомендації не обовʼязково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть виключно її автор(к)и.


ГО «Докудейз» — це неприбуткова громадська організація, що реалізує культурні та просвітницькі проєкти на перетині кіно та прав людини в Україні та за кордоном. З-поміж них: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA DOCU/CLUB, правозахисна програма RIGHTS NOW!, онлайн-кінотеатр DOCUSPACE, платформа розвитку української кіноіндустрії DOCU/ПРО й майстерня документалістики DOCU/КЛАС, а також Міждисциплінарна мистецька програма Docudays UA DOCU/СИНТЕЗ й Архів війни, започаткований спільно з ініціативою INFOSCOPE.


Інформаційні партнери 21 Мандрівного фестивалю Docudays UA: Медіаплатформа «Вгору», Ресурсний центр ГУРТ.

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024