Відкритий напад на свободу слова! Як у Івано-Франківську "замінуванням" намагалися зірвати показ фільмів про Януковича та Межигір'я

Відкритий напад на свободу слова! Як у Івано-Франківську "замінуванням" намагалися зірвати показ фільмів про Януковича та Межигір'я

14 листопада 2013

Перед початком показу фільму-альманаху "Відкритий доступ" громадський журналіст Наталія Соколенко з Києва пояснила, що показ саме цієї стрічки не раз намагались зірвати у різних містах України. Так і сталося: вже після першої частини кіно до залу ввірвалися правоохоронці, пояснюючи, що приміщення "Просвіти" заміноване, – пише "Репортер".

 

 

"Відкритий доступ" мали дивитись у франківському "Люм'єрі". Та відповісти на запитання, чому ж фільм там не показали, ніхто не зміг. Працівники кінотеатру розгублено говорили, що нічого не чули про такий захід. Тому показ вирішили перенести до "Просвіти".

 

 

«Нашу колегу Алісу Рубан затримали в аеропорту "Бориспіль", коли вона везла цей фільм у Берлін, – у вступному слові перед показом стрічки розповіла Наталія Соколенко. СБУшники нахабно скопіювали фільм на свій комп'ютер. Подивилися, і тепер вони мають, так би мовити, доказ, що громадські активісти "паплюжать" Президента. Тобто розповідають про Януковича те, про що він би волів мовчати. Але ми цього не хочемо».

 

 

Організатори обіцяли після перегляду першої частини альманаху провести дискусію та пояснити, у чому полягає суть закону про доступ до публічної інформації. "Адже фільм саме про цей закон, який був ухвалений уже за президентства Віктора Януковича, – наголосила Н. Соколенко.  – За це йому величезна подяка. Ми просили прийняти цей закон, коли Президентом був Ющенко, а прем'єром – Тимошенко, проте тоді цього не зробили".

 

 

Глядачі встигли переглянути лише стрічку "Межигір'я", а також частину короткометражки "Афганець". Продовжити перегляд франківцям не дозволили міліціонери.

 

 

Правоохоронці пояснили, що надійшло повідомлення про замінування приміщення. Всіх присутніх на показі фільму попросили покинути залу. Саме "вибухівка" і ставала причиною зриву показу цієї картини раніше в кількох містах України.

 

 

Глядачі хотіли продовжити перегляд, пояснюючи міліціонерам, що свідомо пожертвують життям, у разі якщо вибухівка все ж є. Проте людям, врешті, довелося вийти на вулицю. Франківці стояли перед входом до "Просвіти" з вигуками "Ганьба!".

 

 

Міліціонери пообіцяли перевірити приміщення і впустити до зали людей для продовження перегляду.

 

 

Однак, прочекавши близько години, активісти вирішили переглянути фільм прямо посеред вулиці. Відео спроектували на стіну школи № 7, поруч із "Просвітою", щоб і міліціонери мали змогу подивитися стрічку.

 

 

Джерело: http://pravda.if.ua/news-46962.html

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023