Серйозне кіно в Запоріжжі цінують

Серйозне кіно в Запоріжжі цінують

18 листопада 2013

Увесь минулий тиждень у Запоріжжі проходили покази документального кіно про права людини в рамках Мандрівного кінофестивалю Docudays UA. Фестиваль відвідав наше місто вже не вперше. Проте цього року кількість майданчиків, як і глядацька аудиторія, значно збільшилась.

 

Глядачами фестивальних стрічок стали зовсім різні люди – і знавці кіномистецтва, і громадські активісти, і студенти, і навіть школярі. Звичайно, і сприймання побаченого у кожного з них було різним. Свою роль у цьому зіграла і специфіка представлених фільмів – до легкого жанру їх не зарахуєш.

 

Багато картин фестивалю у глядачів викликали досить жваві обговорення – як з точки зору своєї художньої цінності, так і стосовно тем, які вони порушують. За словами організаторів, фестиваль не ставить за мету дати однозначну відповідь на порушені питання, його завдання – змусити людей замислитися. І, судячи з відгуків учасників, це вдалося.

 

Олександр, постійний учасник кіноклубу «Сходження»: «Фільми, які ми бачимо у рамках фестивалю, спонукають замислитися над тим, як ми живемо, куди йдемо. Хай там як ставляться до цих стрічок окремі глядачі чи більшість, картини багато про що попереджають нас».

 

Кіра, студентка КПУ: «Я вважаю, що треба показувати молоді проблеми, які існують у нашому світі, і як з цими проблемами можна боротися. І кожен із нас по змозі повинен щось зробити. Навіть влаштовуючи ось такі яскраві фестивалі, щоб ця інформація дійшла до суспільства. А проблеми, які ми бачимо на цьому відео, дуже глибокі. Наприклад, проблема рабства».

 

Олексій, відвідувач вільного простору Old Rabbit: «Мені дуже сподобалися ці фільми. Хоча деякі з них залишили досить важкі відчуття, проте змусили задуматися. Особливо вразили герої картин «Ромська мрія» і «Алфавіт», які, незважаючи на обставини, намагаються щось змінювати у своєму житті і чогось досягати, часто навіть всупереч ставленню довколишніх людей. Тож, врешті, після перегляду з'являються і позитивні емоції».

 

Позитивно оцінюють захід і самі організатори – кіноклуб «Сходження» і громадська організація «УкрПростір». Хоча, за їхніми словами, можливості для росту фестивалю в нашому регіоні величезні – у тому ж таки Криму покази відбуваються практично у всіх великих населених пунктах і нараховують кілька десятків локацій.

 

Микола Колодяжний, співорганізатор показів у Запоріжжі: «Для нашої організації участь у проведенні заходів Docudays UA стала надзвичайно важливою подією. Ми намагалися зробити так, щоб фільми фестивалю побачили більше глядачів різних категорій. Як засвідчив досвід, таке серйозне кіно запоріжці оцінили. Наступного року ми сподіваємося  розширити географію фестивалю і провести покази не тільки в нашому місті, а ще щонайменше в кількох містах області».

 

Джерело: http://pravda.in.ua/publications/sereznoe-kino-v-zaporozhe-vostrebovano

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023