У Кременчуці чекають на Docudays UA

У Кременчуці чекають на Docudays UA

13 листопада 2014

У місті Кременчук Полтавської області готуються до відкриття Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Організатори фестивалю – активісти ГО КІПЦ «Європейський клуб» – планують розпочати кінопокази 17 листопада вже знаменитою стрічкою «Євромайдан. Чорновий монтаж» (на фото) і впродовж 7 днів представити 18 кращих документальних фільмів із різних країн світу та України. Адже для Кременчука, важливого індустріального центру Полтавщини, цей фестиваль є досить неординарною і важливою подією.


Про свій перший досвід проведення фестивалю чотири роки тому регіональний координатор фестивалю Альона Глазкова згадує з усмішкою, адже тоді на покази прийшло трохи більше сотні людей. Проте копітка і невпинна робота в наступні роки принесла свої результати, і вже минулого, 2013 року, аудиторія зросла до 794 глядачів. Що тішить, як зазначила Альона Глазкова, у фестивалю з'явилися свої шанувальники: «Тепер люди вже чекають на наші фільми, приходять до нас і розпитують, як буде проходити фестиваль».

 

Цікаво також, що фестиваль приваблює людей різного віку й різних видів діяльності. На покази в минулому приходили учні, студенти, працівники навчальних і культурних закладів і навіть люди старшого покоління, спраглі культурних заходів. Олег Овчаренко, керівник ГО КІПЦ «Європейський клуб», сподівається, що цього року після Революції гідності в аудиторії можна буде побачити не лише кількісні, а й якісні зміни: «Покази тепер відбуватимуться у новій країні. Цікаво буде подивитися, як мешканці цієї нової країни сприйматимуть такі фільми».

 

Цьогоріч організатори демонструватимуть фільми на різну тематику – від українських реалій до «темної сторони» міста мрій Лас Вегаса. Покази відбуватимуться у колоритному приміщенні «Простору ідей» (офіс ГО КІПЦ «Європейський клуб»), у бібліотеках, навчальних закладах. Важливо, що кілька фільмів продемонструють також у Комсомольську та Олександрії, індустріальних містах Полтавщини й Кіровоградщини, де гостро відчутний брак культурних і правозахисних заходів.

 

Окрім кінопоказів, команда фестивалю в Кременчуці активно працює і над різноманітною програмою правозахисних заходів. Євроклубівці вже провели семінар про права людини, а також планують організувати форум-театр і «живу бібліотеку». Форум-театр – це міні-спектаклі, в яких беруть участь усі бажаючі, і в процесі «програвання» учасники й учасниці шукають шляхи вирішення проблеми або виходу зі складної життєвої ситуації. А в «живій бібліотеці» учасники фестивалю матимуть можливість поспілкуватися із «живими книгами» – представниками тих спільнот, які стикаються з упередженням проти них у суспільстві (роми, мусульмани, африканці тощо). Як правило, після особистого спілкування суспільні стереотипи, міфи й забобони розвіюються, отож «жива бібліотека» – дієвий засіб боротьби з насильством і забобонами. 

Поєднання таких різноманітних методів поширення знань про права людини покликане допомагати учасникам фестивалю розвивати критичне мислення  й формувати ставлення до людської гідності як найвищої цінності. Адже, як зазначив Олег Овчаренко: «Ми прагнемо змінити світ на краще. А для цього дуже важливо не лише знати про права людини та розуміти їх, а й знати, як ними користуватися у житті».

 

Надія Чушак,

координатор правоосвітніх і правозахисних програм Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024