Мандрівному Docudays UA в Криму – бути!

Мандрівному Docudays UA в Криму – бути!

30 грудня 2014

Коли восени 2006 року в Крим вперше приїхали представники оргкомітету Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, щоб показати декілька фільмів фестивальної програми, ми навіть не могли й уявити собі, яким популярним захід стане у нашому регіоні. Тоді першими глядачами були три вищі навчальні заклади Сімферополя – майбутні  юристи і журналісти, а також школярі, які дивилися, а потім обговорювали фільми про «важких» підлітків і про безпритульних дітей у Центрі культури й бізнесу «Космос».

 

Успішні покази першого року надихнули співробітників Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат» на продовження фестивалю. З цього ж року фестиваль був включений у Програму заходів Міністерства культури Автономної Республіки Крим і став важливою культурно-правовою подією в регіоні. Для обговорення фільмів запрошували студентів юридичних інститутів, а в кінотеатрі «Космос» дискусії з учнями проводили кваліфіковані фахівці соціальних служб, медпрацівники і юристи. Два роки потому фестивальна програма демонструвалася вже не тільки в Сімферополі і Сімферопольському районі – аудиторія фестивалю і його географія значно розширилися.

 

Першими до фестивального руху приєдналися ялтинці: у 2008 році програму фестивальних фільмів дивилися й обговорювали педагоги і студенти Кримського гуманітарного університету (КГУ). Наступного року завдяки Ользі Скрипник, викладачу,  керівникові Центру громадянської освіти «Альменда», в університеті вже працював кіноклуб, де почалася робота з розробки методики розвитку критичного мислення через документальне кіно й апробація цих методик у школах Великої Ялти. Учасники молодіжного кіноклубу КГУ, оволодівши методиками обговорення фільмів правової тематики, самі потім ставали модераторами в регіонах Криму, проводили дискусії в школах, популяризували серед сільських підлітків документальне кіно та знайомили їх із правами людини. Одним із таких модераторів був Руслан Нечипорук, який сьогодні очолив кіноклуб Docudays UA у Київському національному університеті ім. Т.Г.Шевченка і проводить Мандрівний фестиваль про права людини Docudays UA в Києві для студентської молоді.

 

Ще через рік фестивальні покази стали проводитися вже в багатьох регіонах Криму: Армянську, Євпаторії, Саках, Сімферополі, Бахчисараї, Феодосії, Ялті, Джанкойському, Сакському, Красноперекопському, Красногвардійському, Сімферопольському, Бахчисарайському, Кіровському, Нижньогірському, Первомайському, Советському районах, у школах Великої Ялти.  У Мандрівному Docudays UA в Криму беруть участь як навчальні заклади – інститути, університети, коледжі, загальноосвітні школи, так і установи культури – кінотеатри, будинки культури, бібліотеки. Це дає можливість розширити глядацьку аудиторію, збільшити кількість місць показів фільмів. 

 

За вісім років існування Docudays UA в Криму склалася своя аудиторія, яка з нетерпінням чекає на Мандрівний фестиваль, активно бере участь у обговоренні фільмів. Ось і в 2014 році ще на початку вересня до координатора фестивалю почали звертатися вчителі, методисти бібліотек та будинків культури Криму з питанням: чи відбудеться цього року Мандрівний фестиваль у Криму? На щастя, нас підтримали в Міністерстві культури й Міністерстві освіти, науки і молоді Республіки Крим, оскільки наперед були підготовлені відповідні листи, списки фільмів з анотаціями.

 

Ми свідомо відмовилися від урочистого відкриття, прес-конференції й широкої реклами фестивальних показів, натомість вирішили обмежитися точковими показами. До програми фестивалю відібрали фільми, орієнтовані в першу чергу на шкільну й студентську аудиторії. Проте хвилювання були – долучаться наші постійні партнери до проведення фестивальних переглядів чи ні, адже фестиваль український, фільми з українськими субтитрами, а це не всім до вподоби сьогодні в Криму.

 

Та всупереч сумнівам охочих організувати перегляди стрічок у себе в школі, бібліотеці, будинку культури виявилося несподівано багато. Ми навіть знайшли нову підтримку фестивалю – дуже активно відгукнувся методичний кабінет відділу освіти Нижньогірської райдержадміністрації – 17 шкіл побажали долучитися до показів і обговорень.

 

Тож 7 жовтня фестиваль стартував! 10-11 жовтня в Сімферополі, завдяки фінансовій підтримці оргкомітету фестивалю, відбувся дводенний семінар-тренінг для 37 вчителів, бібліотекарів, методистів будинків культури Криму, на якому  вони ознайомилися з методами обговорення документальних фільмів, училися переглядати і проводити аналіз стрічки за готовим сценарієм. А потім у мікрогрупах тренувалися самі створювати план обговорення фільму з програми фестивалю для різних цільових груп глядачів.  І не тільки для учнів, а й для їхніх батьків.

 

Отже, фестиваль відбувся в містах: Феодосія, Армянськ, Сімферополь, Бахчисарай, Євпаторія, Саки, Ялта, в Джанкойському, Красногвардійському, Красноперекопському, Сімферопольському, Первомайському, Бахчисарайському, Нижньогірському, Кіровському районах. Фестивальну програму, до якої увійшло 14 фільмів, переглядали і обговорювали студенти Кримського університету культури і мистецтв, Кримського іституту права, Таврійського національного університету ім. В.Вернадського, вихованці Малої академії наук Республіки Крим «Шукач», учні міських і сільських шкіл та їхні батьки з різних регіонів Криму, вчителі й методисти будинків культури, бібліотекарі й відвідувачі кримських бібліотек.

 

Кримська команда фестивалю сподівається, що і в новому, 2015 році, Мандрівний фестиваль Docudays UA радуватиме кримчан розумними й такими необхідними для розуміння життя фільмами, навчатиме їх людської гідності, відкриватиме для них напрочуд цікавий світ документального кіно.

 

Олена Куценко, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA в Криму, заступник директора Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат», віце-президент Асоціації діячів кіноосвіти і медіа-педагогіки України.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024