Завершився перший тиждень «мандрівних» показів у Криму

Завершився перший тиждень «мандрівних» показів у Криму

14 жовтня 2014

7 жовтня в Криму розпочалися покази фестивальної програми Мандрівного Docudays UA. З очевидних причин фестиваль стартував без традиційної прес-конференції, без яскравих афіш і урочистих промов. Але бажаючих прийняти участь, однак, виявилося багато – школи, кримські вузи, будинки культури та бібліотеки.


Отже, перший тиждень завершився і можна підвести перші підсумки.

 

Першими глядачами фестивалю стали студенти Кримського факультету Київського національного університету культури і мистецтв. Майбутні театралі і естрадні режисери дивилися і обговорювали фільми «Полум'яні голоси» реж. Ноа Левіна і «Кіноплівка» реж. Джона Блуена в кіномедіацентрі КРП «Кіновідеопрокат».

 

З 8 до 10  жовтня покази проводилися в Кримському федеральному університеті на філософському факультеті для майбутніх культурологів, політологів і релігіознавців. Вони  передивилися фільми «Йоанна» реж. А.Копач, «Життя в раю – нелегали по сусідству» реж. Р.Вітала, «Кафе "Вояж"» реж. Р.Бондарчука і «Полум'яні голоси» реж. Ноа Левіна. Студенти активно обговорювали фільми, висловлювали свої думки щодо проблеми мігрантів, адже ця тема дуже болюча для широкого кола студентів. А от фільм Романа Бондарчука надихнув на роздуми про внутрішній світ людини, про цінності людського буття. Найбільш жваву дискусію викликав фільм «Йоанна». Студенти були вражені мужністю жінки, і відзначили, що, незважаючи на трагічний фінал, фільм залишає позитивне враження.

 

 

10 жовтня в кіномедіацентрі КРП «Кіновідеопрокат» фільм «Йоанна» також передивлялися майбутні режисери кіно і телебачення Кримського відділення Київського національного університету культури і мистецтв. Після обговорення вони отримали також завдання – підготувати рецензію на фільм з точки зору режисера. Наразі, з нетерпінням чекаємо на результати.

 

У цей день був ще один показ в Кримському федеральному університеті на факультеті журналістики. Дивилися і активно обговорювали фільм «Останній лімузин» реж. Дарії Хльосткіной.

 

 

У рамках Мандрівного фестивалю, 10 и 11 жовтня в кіномедіацентрі КРП «Кіновідеопрокат» в Сімферополі проводився семінар-тренінг про методи обговорення документальних фільмів з правової кінопросвіти для вчителів, бібліотекарів, методистів будинків культури із Ялти, Бахчисарая, Армянську, Сак, Сімферополя, Совєтського, Красногвардійського, Ніжньогірського, Бахчисарайського, Джанкойського, Первомайського, Сімферопольського, Красноперекопського районів (загалом - 37 учасників). Два дні плідної роботи – теорія і практика з методів обговорення фільмів: як кінематографічних творів і з позиції правових проблем. На семінарі апробували сценарій до фільму «Абетка», який усім дуже сподобався. А потім дивилися фільм «Ліза, ходи додому!» реж. О. Бурої і в міні-групах створювали проекти обговорювання фільму – з старшокласниками, з батьками. Фільм всіх настільки вразив емоційно, що всі обрали його для показу в своїх школах, бібліотеках, будинках культури. Приємно відзначити, що учасники семінару поїхали додому з наробками щодо створення сценаріїв обговорення фільмів, з новими знаннями і озброєні методикою з формування критичного мислення.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024