Львівська фестивальна програма: фільми та заходи

Львівська фестивальна програма: фільми та заходи

29 жовтня 2014

Сьогодні, 29 жовтня, ХІ Мандрівний фестиваль Docudays UA стартує на Львівщині. Тут кінофестиваль проходить вже в одинадцятий раз. На Львівщині покази фільмів триватимуть до 9 листопада.

 

Регіональний координатор фестивалю на Львівщині Ніна Хома розповідає: «Фестиваль торкається людської гідності, прав людини, інших соціальних аспектів. Традиційно він складається з двох частин: спочатку проходить у Києві, а після цього кращі фільми мандрують регіонами України».

 

До програми ХІ фестивалю увійшли фільми-фаворити Docudays UA, які були показані у березні в Києві. Зокрема, це фільм-переможець у номінації Docu/Життя «Останній лімузин» російського режисера Дар’ї Хльосткіної, переможець Docu/Коротко «Лізо, ходи додому» Оксани Бурої (Литва, Естонія), переможець Docu/Право «Материнська мрія» швейцарського режисера Валері Гуденус.

 

Окремою сторінкою фестивалю стане добірка фільмів молодих кінематографістів України: «Присмерк» режисера Валентина Васяновича, «Амосов – Сторіччя» Сергія Лисенка, «Кафе «Вояж» Романа Бондарчука, «Позитив» Поліни Кельм, «Хворісукалюди» Юрія Речинського, а також новий фільм-короткометражка «Нові герої – Херсонщина прикордонна» Сергія Лисенка.

 

Як наголошують організатори, кінострічок, які покажуть на кінофестивалі, немає ні в Інтернеті, ні в прокаті, ні в продажі. За їхніми словами, це кращі фільми світової і української кінодокументалістики.

 

Також організатори запрошують відвідати різноманітні заходи та майстер-класи.


Регіональний координатор фестивалю на Львівщині Ніна Хома зазначила: «Фестиваль –культурно-освітній соціальний проект, в рамках якого передбачені різноманітні майстер-класи, наприклад, з надання першої медичної долікарської допомоги, поводження зі зброєю».

 

В рамках фестивалю, який має соціальну тематику, проведуть семінар «Як захистити свої трудові права». Відвідувачі дізнаються, як відстоювати свої права та не потрапляти у «пастки», куди звертатися за правовою допомогою тощо.

 

Крім того, цікавим проектом Docudays UA є «Жива бібліотека». У ролі книг тут виступатимуть люди з власними життєвими історіями. Це солдати і медики, які були на Сході, волонтери, які збирають кошти на потреби армії, вимушені переселенці. Відтак, «читачі» «Живої бібліотеки» зможуть більше дізнатися про діяльність в зоні АТО, роботу з переселенцями, різні ініціативи, спрямовані на допомогу військовим.

 

Також для правоохоронців у Дрогобичі проведуть лекцію «Дотримання прав людини в правоохоронних органах».

 

За матеріалами zik.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024