В Івано-Франківську дивилися кіно про Африку та читали «живі» книжки

В Івано-Франківську дивилися кіно про Африку та читали «живі» книжки

23 листопада 2015

Завершилися відкриті покази Мандрівного Docudays UA в Івано-Франківську, які традиційно організовує громадська організація «Молода Просвіта». Крім фільмів про Україну, було переглянуто дві стрічки про далекі держави Африки – Ліберію та Південну Африку. На обговорення завітали представники африканської громади, які зараз навчаються у місцевому вузі. Вони розповіли про ситуацію вдома на сьогоднішній день. Зокрема, гості показів дізналися, що в Ліберії після зміни влади та розслідувань міжнародних журналістів, значно покращилися умови праці на каучуковій плантації Firestone, про яку розповідалося у фільмі «Нотатки з Ліберії».

 


 

Хлопці були дуже приємно здивовані, що в Україні цікавляться життям та дотриманням прав людини в їхній країні. Бен Грант зазначив: «Не думав, що матиму нагоду розповідати про свою країну в перший рік мого навчання в Україні. Я й не знав, що багато українців доволі зацікавлені тим, що коїться за межами Європи».


«Важливо більше дізнаватися про культуру і традиції іноземців, які тимчасово проживають поруч з нами. Це дозволяє руйнувати існуючі стереотипи та підвищує рівень толерантності у ставленні один до одного, - говорить Євгенія Бардяк, регіональний координатор заходу. – Адже, як виявляється, в Івано-Франківську доволі часто трапляються спроби побиття та словесні образи африканських студентів, через що вони ходять групами, або їздять на таксі, і майже не відвідують публічні заклади».

 



22 листопада Мандрівний Docudays UA також запросив іванофранківців до участі у «Живій бібліотеці», проекті, що покликаний подолати упередження щодо представників тих чи інших соціальних груп. Цього разу серед «книжок» були: мати п’яти дітей, переселенка з Донбасу, працівник в’язниці, волонтер, еко-практик, друг для тварин, сільський голова. Кожен з них мав свою нестандартну історію та погляди, якими ділився з іншими. На заході було так багато охочих до читання, що іноді не вистачало відведених півгодини, аби отримати відповіді на усі запитання. «Я вперше відвідала «Живу бібліотеку». Це дуже цікаво і повчально, - поділилася своїми враженнями «читачка» Анжеліка Яровата‪, - Можна почути стільки нового від людей, які обізнані в різних темах!»


Своїми думками ділилися і самі «книжки». Переселенка з Донбасу, чий батько загинув, захищаючи свій край від окупантів, Олеся Архипова зізналася: «Я люблю франківчан якоюсь особливою любов'ю. Не можу навіть це пояснити. Спілкуючись, набираюсь від них сил і натхнення, віри, що все буде добре. Цікаві люди, приємні знайомства, круті враження».

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024