Діалог про права людини на Прикарпатті

Діалог про права людини на Прикарпатті

13 грудня 2015

До Міжнародного дня інвалідів івано-франківська обласна організація «Молода Просвіта» організувала захід з метою підтримання відкритого діалогу про виклики, що супроводжують життя людей з інвалідністю.


Чи легко знайти своє кохання, якщо в людини є певні фізичні особливості? Як допомагати іншим, якщо ти сам – заручник цієї допомоги? Ці та інші теми присутні обговорювали після перегляду документального фільму «Ти віриш у кохання?», що розповідає про фізично неповносправну жінку на ім’я Това, яка працює свахою для таких людей, як і вона. До розмови було запрошено представника ГО «СЛІД» (сімей людей з інвалідністю та дітьми) Миколу Макара, який озвучив відомі факти про українські міста та будівлі, що досі не адаптовані згідно з потребами людей з особливостями, про обмеження можливостей людей на візках, які не можуть повноцінно інтегруватися в соціум, про байдужість державної системи, що не бере на себе відповідальності за людей, які теж є її громадянами.

 

 

Поетеса Христина Сирова зауважила, що ситуація недоступності простору не вирішується, адже чимало людей не має емоційного розуміння проблем меншості. «Обмеження можуть бути у багатьох, але по комусь ці обмеження видно, по комусь – ні. Важливо не створювати стереотипів, а навпаки: руйнувати бар’єри, і не лише фізичні, але й моральні, що дозволить усім жити повноцінним життям», – каже дівчина.

 

 

Протягом тижня прав людини правоосвітні заходи у рамках Мандрівного Docudays UA відбувалися також у навчальних закладах Івано-Франківська та районів. У загальноосвітній школі-ліцеї №23 Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника протягом п’яти днів тривала виставка «Кожен має право знати свої права». «Екскурсоводами» для школярів працювали їхні однолітки, котрі пройшли попереднє навчання та виявили бажання спробувати свої сили у сфері прав людини. Експозицію відвідали не лише учні школи-господаря, а також підопічні трьох інших загальноосвітніх шкіл і ліцею для обдарованих дітей із сільської місцевості.

 

 

Школярам з Івано-Франківська, Бурштина і села Залуква Галицького району було представлено фільм «Габріель повідомляє з чемпіонату світу», в якому йдеться про бразильського хлопчика, обуреного нерівністю у своєму місті.  Беручи до рук камеру, він намагається повідомити світові про несправедливість, що оточує його близьких, а разом з тим бореться за їх права на гідне життя.

Для студентів Бурштинського торговельно-економічного коледжу Київського торговельно-економічного університету організатори продемонстрували стрічку «Скрізь Майдан», яка нагадала про події дворічної давності. В обговоренні взяли участь також представники місцевих громадських організацій.

 

Учасники всіх заходів мали змогу на практиці продемонструвати акт солідарності у відстоюванні прав людини та приєднатися до акції підтримки незаконно ув’язнених від Міжнародної Амністії, серед яких і українці Олег Сєнцов, Олександр Кольченко та Геннадій Афанасьєв, котрі утримуються на території Росії.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023