Ужгородці відвідали «Живу бібліотеку»

Ужгородці відвідали «Живу бібліотеку»

12 листопада 2015

9 листопада у рамках ХІІ Мандрівного Docudays UA на базі бібліотеки Ужгородського коледжу культури і мистецтв було проведено акцію «Жива бібліотека».


Нагадаємо, що перша «Жива бібліотека» з’явилась 13 років тому в Данії, на музичному фестивалі Roskilde. Її концепцію розробила данська неурядова молодіжна організація «Зупини насильство» (Stop the Violence). Відтоді ця ідея поширилася по всьому світу, була втілена в життя в Україні та кількох десятках країн.

 

«Книжками» є люди, щодо яких у суспільстві існують певні упередження – зазвичай це представники етнічних, релігійних меншин, ЛГБТ-спільноти (лесбійки, геї, бісексуали і трансгендери), а також люди, що живуть закритими групами (як, наприклад, біженці) або ж є прихильниками непопулярних ідей (приміром, вегани чи анархісти).

 

 

На ужгородській акції були також присутні «книги» різноманітних жанрів:

- Ірина Гармасій, поетеса, журналіст суспільно-політичних програм телеканалу «Тиса -1», відомий громадсько- культурний і політичний  діяч;

- Галина Ярцева, волонтер, журналіст телеканалу «Тиса -1», громадський діяч, організатор «Руху підтримки Закарпатських військових»;

- Владислав Товтин, головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області;

- Марія Менжул, лідер ГО «Об’єднання ромів Ужгорода»;

- Ян Поханіч, професор педагогічних наук Словаччини, вчитель СЗОШ №4;

- Іван Сабадош, студент, віце-президент Європейської асоціації студентів права та інші.

 

За словами відвідувачів, акція надзвичайно потрібна і важлива, особливо для підростаючого покоління, оскільки саме молоді бракує живого спілкування. Також подібні заходи   відкривають шлях до кращого розуміння відмінностей між людьми, що забезпечує існування багатого й відкритого суспільства.

 

Організаторами виступили управління освіти Ужгородської міської ради, ГО КАПЛ «Вестед», учнівське врядування міста «КОРЗО» та юридичний факультет УжНУ. Учасниками – школярі,бібліотекарі, вчителі міста Ужгород та студенти коледжу культури.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024