В Ужгороді стартує XII Мандрівний Docudays UA

В Ужгороді стартує XII Мандрівний Docudays UA

14 жовтня 2015

16 жовтня в Ужгороді розпочнеться цьогорічний тур Мандрівного Docudays UA українськими містами та містечками. Фільмом-відкриття обраний кіно-хіт з Естонії «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» режисерів  Тійта Оясоо та Ене-Лііс Семпер, у якому йдеться про спробу митців висловити своє невдоволення стосовно чергової брехливої передвиборчої кампанії в країні. Показ відбудеться у виставковому центрі ILKO, що розташований за адресою вул. Кошицька, 28.


У програмі Мандрівного фестивалю в Ужгороді, окрім конкурсних стрічок, представлені фільми-лауреати світових кінофестивалів, фільми з секцій DOCU/ДІТИ, ЕФЕКТ ГРУЗІЇ та ПРОПАГАНДА. Кінопрограма DOCU/ДІТИ є новою на цьогорічному фестивалі. Герої історій – це діти й підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати. Програма ЕФЕКТ ГРУЗІЇ розповідає про досвід війни з Росією та пізнішу відбудову країни, де влада та її реформи відірвані від реальних потреб народу. У програмі ПРОПАГАНДА Мандрівний Docudays UA представляє дві стрічки. «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері та «Це моя земля» Тамари Ерде торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.

 

Окрім показу кінострічок організатори запрошують на тематичні дискусії та обговорення з правозахисниками, діячами культури і митцями для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному й державному рівнях.

 

У рамках фестивалю 17 жовтня відбудеться презентація книги Вікторії Івлєвої «Мандрівка, или путешествие фейсбучного червя» у Закарпатському обласному будинку культури профспілок (вул. Руська, 3). Учасники зможуть не тільки ознайомитися з творчістю авторки, але й взяти участь у дискусії, тема якої – пропаганда.

 

Під час фестивалю відбудуться три правоосвітні тренінги: 22 жовтня тренінг для вчителів міста Ужгорода «Навчання правам людини з використанням візуальних засобів» та 23 жовтня тренінг для учнівського самоврядування міста Ужгорода «Права людини та демократичне врядування в школі» (тренер Олександр Войтенко); 26 жовтня тренінг для студентів «Підконтрольність і підзвітність влади. Право на спротив» (тренер д.ю.н., професор Савчин Михайло).

Вдруге в рамках фестивалю відбудеться конкурс творчих робіт та фотографій «Права людини в Ужгороді очима дітей». 5 листопада пройде виставка кращих робіт школярів у номінаціях: кращий малюнок, вірш, оповідання, фотографія. Це дозволить школярам творчо глянути на проблеми захисту прав людини, прав дітей, їх проаналізувати і поділитися через творчість своїми роздумами. Також буде організовано захід «Жива книга», на якому молодь зможе поспілкуватися з вимушеними переселенцями, представниками національних та етнічних груп, відомими людьми міста.

 

Докладніше з програмою регіональних показів можна ознайомитись на на веб-ресурсах БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», ГО «Карпатське Агенство Прав Людини "Вестед"» (http://www.kaplvested.info/ ), а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023