В Ужгороді стартує XII Мандрівний Docudays UA

В Ужгороді стартує XII Мандрівний Docudays UA

14 жовтня 2015

16 жовтня в Ужгороді розпочнеться цьогорічний тур Мандрівного Docudays UA українськими містами та містечками. Фільмом-відкриття обраний кіно-хіт з Естонії «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» режисерів  Тійта Оясоо та Ене-Лііс Семпер, у якому йдеться про спробу митців висловити своє невдоволення стосовно чергової брехливої передвиборчої кампанії в країні. Показ відбудеться у виставковому центрі ILKO, що розташований за адресою вул. Кошицька, 28.


У програмі Мандрівного фестивалю в Ужгороді, окрім конкурсних стрічок, представлені фільми-лауреати світових кінофестивалів, фільми з секцій DOCU/ДІТИ, ЕФЕКТ ГРУЗІЇ та ПРОПАГАНДА. Кінопрограма DOCU/ДІТИ є новою на цьогорічному фестивалі. Герої історій – це діти й підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати. Програма ЕФЕКТ ГРУЗІЇ розповідає про досвід війни з Росією та пізнішу відбудову країни, де влада та її реформи відірвані від реальних потреб народу. У програмі ПРОПАГАНДА Мандрівний Docudays UA представляє дві стрічки. «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері та «Це моя земля» Тамари Ерде торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.

 

Окрім показу кінострічок організатори запрошують на тематичні дискусії та обговорення з правозахисниками, діячами культури і митцями для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному й державному рівнях.

 

У рамках фестивалю 17 жовтня відбудеться презентація книги Вікторії Івлєвої «Мандрівка, или путешествие фейсбучного червя» у Закарпатському обласному будинку культури профспілок (вул. Руська, 3). Учасники зможуть не тільки ознайомитися з творчістю авторки, але й взяти участь у дискусії, тема якої – пропаганда.

 

Під час фестивалю відбудуться три правоосвітні тренінги: 22 жовтня тренінг для вчителів міста Ужгорода «Навчання правам людини з використанням візуальних засобів» та 23 жовтня тренінг для учнівського самоврядування міста Ужгорода «Права людини та демократичне врядування в школі» (тренер Олександр Войтенко); 26 жовтня тренінг для студентів «Підконтрольність і підзвітність влади. Право на спротив» (тренер д.ю.н., професор Савчин Михайло).

Вдруге в рамках фестивалю відбудеться конкурс творчих робіт та фотографій «Права людини в Ужгороді очима дітей». 5 листопада пройде виставка кращих робіт школярів у номінаціях: кращий малюнок, вірш, оповідання, фотографія. Це дозволить школярам творчо глянути на проблеми захисту прав людини, прав дітей, їх проаналізувати і поділитися через творчість своїми роздумами. Також буде організовано захід «Жива книга», на якому молодь зможе поспілкуватися з вимушеними переселенцями, представниками національних та етнічних груп, відомими людьми міста.

 

Докладніше з програмою регіональних показів можна ознайомитись на на веб-ресурсах БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», ГО «Карпатське Агенство Прав Людини "Вестед"» (http://www.kaplvested.info/ ), а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024