У студентській аудиторії: кінопоказ й інтерактивний тренінг з прав дитини

У студентській аудиторії: кінопоказ й інтерактивний тренінг з прав дитини

26 жовтня 2017

Минулої суботи, 21 жовтня, для студентів і студенток навчальних програм Благодійного фонду «Імпульс.UA» відбувся спеціальний показ у рамках Міжнародного Docudays UA. Окрім цього, після перегляду на них чекало пізнавальне інтерактивне заняття з питань прав дитини. Своїми думками про показ поділився директор фонду Микола Колодяжний.

 

«Уже чотирнадцятий раз в Україні проходить Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Чотирнадцять – такий середній вік учасників нашого перегляду. Так само чотирнадцять років і головному герою документального фільму «Щоденник» (режисерка Олександра Чуприна), який ми переглянули й обговорили на події.

 

Презентувала стрічку Вікторія Верес, координаторка проведення показів Docudays UA у Запоріжжі. Вона ознайомила з діяльністю фестивалю в Києві, його мандрівною складовою, загальними цілями, а також особливостями. Мета фестивалю дуже важлива для процесу виховання молодих громадян України: засобами кіномистецтва сприяти зміцненню почуття людської гідності, надихати на активні відповідальні дії задля побудови демократичного суспільства.

 

Для перегляду й обговорення організатор(к)и невипадково запропонували фільм «Щоденник» молодої української режисерки Олександри Чуприни. Як зазначили самі студент(к)и-учасники(-ці) перегляду, це фільм про них та про їхні повсякденні проблеми.

 

«Учителі в школі кричать на нас, що ми з року в рік тупішаємо», – зізнається головний герой стрічки Денис. «Так само в моїй школі. Нам постійно кажуть, що ми гірші за інший клас. А в іншому класі говорять, що вони – за нас», – ділиться вже власним досвідом одна з наших студенток. Цей та інші епізоди стрічки стали предметом жвавої дискусії.

 

 

Після обговорення фільму Ірина Чорна, тренерка з прав людини фонду «Посмішка дитини», провела інтерактивне заняття з правової освіти, присвячене правам людини взагалі й особливостям прав дитини зокрема. Звідки походять такі поняття, як «права людини», «документи, якими вони зафіксовані», «основні положення», – про це учасники й учасниці заходу дізналися з навчального фільму та під час невеликої лекції. Зокрема, про ті базові права, що зафіксовані й у національному законодавстві:

- право на життя;

- заборона тортур;

- заборона рабства та примусової праці;

- право на свободу та особливу недоторканість

і решту, представлену в Загальній декларації прав людини та інших документах.

У другій частині інтерактиву учасники зустрічі розглянули, у чому особливість прав дитини та чому ці права виділені в окремий розділ .Зокрема, зупинилися на такому праві дитини, як право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, експлуатації, образи, недбалого чи грубого поводження з боку батьків, опікунів та будь-якої особи, яка піклується про дитину.

 

«На жаль, у нашому суспільстві ще є ті, хто не бачить проблеми в насильстві над дитиною . Фізичного, психологічного, економічного», – зазначила Ірина Чорна. Під час формальної дискусії та опісля – під час дружнього чаювання – тренерка відкрито обговорила з учасниками зустрічі випадки насильства над дітьми в повсякденному житті та способи йому протидіяти.

 

 

 

Фотографії: Вікторія Верес.

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024