Виставка плакатів «Довіряй, але перевіряй» в Одесі

Виставка плакатів «Довіряй, але перевіряй» в Одесі

08 грудня 2017

22 грудня запрошуємо на відкриття виставки плакатів «Довіряй, але перевіряй» у рамках Мандрівного Docudays UA в Одесі. На ній буде презентовано роботи художників та художниць, які розмірковують про стан медіа загалом та медіаграмотності в українському суспільстві.

 

О 17 запрошуємо на:

 – відкриття виставки

– розмову з Борисом Херсонським. Модерує Світлана Бондар

 

Борис Херсонський – професор психології, поет, перекладач, кандидат медичних наук, завідуючий кафедри клінічної психології Одеського Національного університету ім. І. І. Мечникова (з 1999 -2015 року).

 

Світлана Бондар – медіакритикиня, журналістка, викладачка факультету журналітики, реклами й видавничої справи Одеського Національного університету ім. І. І. Мечникова, головна редакторка онлайн-видання «Оріnion»

 

Місце: Одеська бібліотека ім. Грушевського (вул. Троїцька, 49/51)

 

Уперше роботи з проекту «Довіряй, але перевіряй» побачили кияни – цієї осені тривала вулична виставка на бульварі Вацлава Гавела в Києві. На 30-ти стендах вздовж бульвару розмістилися роботи українських художників та художниць з клубу ілюстраторів Pictoric. Зокрема, було розкрито теми цензури, пропаганди, свободи слова, фейкових новин, інформаційної війни, критичного аналізу медіа-повідомлень, зв’язку влади та медіа, соціальних мереж і суспільного телебачення.

 

Тепер цю виставку можуть побачити мешканці та мешканки Одеси в бібліотеці ім. Грушевського (вул. Троїцька, 49/51) в рамках Мандрівного Docudays UA.

 

«В Україні недостатньо розвинуте критичне ставлення до повідомлень ЗМІ, особливо в регіонах. Наприклад, на півдні та сході України лише 15% людей помічають приховану рекламу, пропаганду або упереджені матеріали на загальноукраїнських телеканалах, а 12% – у всеукраїнських онлайн-виданнях*. Ми хочемо зосередити увагу на основних принципах медіаграмотності та презентувати це зрозуміло для масової аудиторії, тому вибираємо візуальну плакатну мову, яка здатна ефективно донести суть, і підсилюємо її журналістськими фаховими висловлюваннями,» − говорить співзасновник клубу ілюстраторів Pictoric, художник Олег Грищенко.

 

Проект «Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві» підтримало Міністерство закордонних справ Чеської республіки в межах програми Transition. У рамках проекту також була видана книжка з роботами художників та статтями журналістів на тему медіаграмотності. Її можна буде переглянути й під час події.

 

Клуб ілюстраторів Pictoric – це спільнота ілюстраторів та ілюстраторок, дизайнерів(-ок)-графіків та художників(-ць). Створюють спільні проекти та залучають до них талановитих художників з різних країн для того, щоб популяризувати якісну сучасну ілюстрацію в Україні та закордоном на міжнародних фестивалях та книжкових ярмарках (серед них Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», Tbilisi Book Days, Міжнародний фестиваль постерів та типографічного дизайну Plaster в місті Торунь (Польща), Франкфуртський книжковий ярмарок тощо). Також Pictoric організовує освітні заходи, майстер-класи та лекції. Найвідоміший на сьогодні проект Pictoric – «Діячі України» – про відомих українців, що популяризує українську історію та культуру мовою сучасного графічного мистецтва.

 

*За результатами другої хвилі дослідження медіа-ситуації півдня та сходу України, проведеного Інститутом масової інформації та GfK Ukraine навесні 2017 року.

 

ВХІД ВІЛЬНИЙ

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024