Кому належить міський простір: Харків

Кому належить міський простір: Харків

20 листопада 2017

Цього року до кінопрограми Мандрівного Docudays UA входить фільм «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек». Історія стамбульських протестів – це не лише боротьба за культове, важливе для жителів місце. Ці протести в широкому розумінні були політичними, адже порушили питання: кому належить міський простір. Вони надихнули нас розпочати розмову про український контекст. Залучивши до обговорення локальних експертів(-ок), митців(-сткинь), урбаністів(-ок) та активістів(-ок), ми прагнемо дослідити, як розвиваються публічні простори в містах України та хто впливає на зміни в них.

 

Дискусійна програма в Харкові включатиме:

 

25 листопада, 19:00

 

Показ фільму «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек». Обговорення Харківського контексту. Зустріч з активіст(к)ами, присвячена боротьбі за кінотеатр «Боммер» у Харкові.

 

Місце: Кінотеатр «8½», вул. Донець-Захаржевського 6/8

 

Фільм розглядає не лише історію протестів проти знесення історичної будівлі кінотеатру в Стамбулі. Він також і про боротьбу проти комерціалізації публічного простору й того, як його привласнює великий капітал – на місці кінотеатру планували побудувати черговий торговельний центр. Пригадаємо, що саме з бажання громадян реалізувати своє «право на місто» розпочалася хвиля протестів по всій Туреччині у 2013 році – зокрема з площі Таксім і спротиву вирубці парку Ґезі.

 

Історія Харкова схожа на цю історію, але, на щастя, мала позитивне завершення. Кілька років тому студент(к)и вибороли право на збереження культурного осередку й історичної будівлі кінотеатру «Боммер». Після показу фільму відбудеться обговорення за участю активістів(-ок).

 

29 листопада, 19:00

 

Дискусія «Харківський модернізм: архітектурна спадщина й політика пам'яті»


Місце: Галерея «COME IN», вул. Данилевського, 26

 

Як ідеологічні процеси та сьогоденна політика пам'яті впливають на те, що архітектура радянського модернізму не визнається культурною спадщиною на офіційному рівні й рівні суспільного сприйняття? Непомітні для містян, такі споруди часто потерпають від неконтрольованих дій їх власників. У дискусії йтиметься про ключові будівлі в Харківському контексті та про ініціативи, спрямовані на їх захист.

 

Учасники й учасниці:

 

- Олександра Нарижна, архітекторка, урбаністка, дослідниця міста. Голова громадської організації «Міські Реформи». Організаторка та керівниця проектів з перетворення міського простору Харкова.

- Дмитро Булах, депутат Харківської обласної ради.

- Катерина Кублицька, реставраторка, архітекторка, членкиня команди Urban Forms Center.

- Анастасія Палій, архітекторка, членкиня команди «Міські Реформи».

- Анна Зяблікова, волонтерка сквоту «Автономія».

 

Модераторка – Євгенія Губкіна, дослідниця, архітекторка, кураторка, членкиня команди Urban Forms Center.

 

Партнер події: ГО «Urban Forms Center»

 

2 грудня, 19:00

 

Коли мистецтво привласнює простір. Розмова з художником Гамлетом Зіньковським і фотографом Ігорем Чекачковим. Модерує Вікторія Бавикіна, кураторка, арт-критикиня.


Місце: Галерея «COME IN», вул. Данилевського, 26

 

Яких форм може набувати боротьба за публічний простір? Хто його привласнює і як це можуть робити художники й художниці? Як мистецтво працює з простором – через критику змін, взаємодію з місцем, спостереження або інтервенції?

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024