Мовчазна війна. Розмова про ґендерне насильство на Docudays UA у Луцьку

Мовчазна війна. Розмова про ґендерне насильство на Docudays UA у Луцьку

02 грудня 2018

З нагоди Міжнародної акції «16 днів проти ґендерного насильства» Мандрівний Docudays UA на Волині та Волинська обласна державна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки організували перегляд фільму-сповіді французької режисерки Манон Луазо «Мовчазна війна» та обговорення теми ґендерного насильства в Україні та світі.

 

«У цьому фільмі і приниження людської гідності, і порушення європейських пенітенціарних правил, яких мають дотримуватися всі країни світу», – зауважила регіональна представниця Уповноваженого ВР України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська, розповідаючи про законодавство України, у якому передбачено покарання за насильство й діяльність Уповноваженого в цьому напрямку.

 

 

«Мене цей фільм глибоко вразив, аж до останньої фрази – що всі ми розійдемося й забудемо про цих сирійських жінок, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Антон Кустик. – Такі дії є приниженням людської гідності й неприпустимі. На жаль, проблема ґендерного насильства актуальна для всього світу й України зокрема. Наша держава сьогодні більше звертає уваги на протидію насильству, а не його попередженню. Але саме такі заходи, як цей, і спрямовані на зменшення ґендерного насильства».

 

«Сексуальне насильство, про яке йдеться у фільмі «Мовчазна війна», стосується не лише сирійських жінок, а й українських – вони стикаються із цим у зоні АТО (при чому по обидва боки фронту, часто потерпаючи від своїх же побратимів), на роботі, на вулиці й удома. І навіть якщо ми не можемо в цей момент фізично допомогти жінкам Сирії, ми можемо зупинити насильство, яке поряд», – переконана координаторка Мандрівного Docudays UA у Волинській області Богдана Стельмах.

 

 

«Свобода від насильства – це те, що мусить бути беззаперечним, – наголосив юрист, голова ГО "Велес+" Віктор Вальчук. – Те, що ми побачили й почули у фільмі, просто вражає. Що нам заважає зупинити ґендерне насильство? Срах і байдужість. Нам треба змінити своє ставлення до цієї проблеми, незважаючи на те, чи ми зазнаємо насильства, чи є його свідками. Уже із січня 2019 року поліцейські отримують право зайти в дім і вилучити кривдника на термін до 10 діб, навіть якщо він є власником житла. Звісно, насильство вчиняють і жінки, але згідно з даними різних міжнародних організацій у 95% насильство вчиняється стосовно жінок і дівчат».

 

За останніми даними, озвученими в. о. старшого інспектора прес-служби патрульної поліції у Волинській області Богданом Павловичем, лише по Луцьку зафіксовано близько 2 тис. звернень про домашнє насильство, більша частина яких – від жінок.

 

 

Як повідомив Антон Кустик, у чотирьох містах України – Києві, Львові, Одесі та Рівному – уже діє ініціатива «Сімейні радники», покликана допомагати людям відстоювати свої права. Найближчим часом така ініціатива запрацює й у Луцьку, тож Головне управління юстиції у Волинській області запрошує до співпраці активних громадян, готових спільно з юристами системи безоплатної правової допомоги, психологами, співробітниками Національної поліції України, соціальними службами та іншими органами влади надавати допомогу з питань сімейного права.

 

 

ХV Мандрівний Docudays UA стартував на Волині 23 листопада фільмом данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта «Віддалений гавкіт собак». Триватиме він до 8 грудня 2018 року включно. Відкриті кінопокази відбуватимуться у Волинській обласній юнацькій бібліотеці, Волинській обласній державній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, Книгарні «Є» та Кінотеатрі «Адреналін».

 

Про всі покази Фестивалю стежте за інформацією на офіційній сторінці у Facеbook, а також на сайті Мандрівного Docudays UA.

 

Координатор фестивалю на Волині – ВОГО «Волинський прес-клуб».

 

Текст: Богдана Стельмах

Фото: Мандрівний Docudays UA на Волині

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023