Мандрівний Docudays UA завершив шосту подорож Рівненщиною

Мандрівний Docudays UA завершив шосту подорож Рівненщиною

22 грудня 2018

Понад 700 глядачів(ок) цьогоріч відвідали покази в межах 15-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Рівненській області. Розпочався він 20 листопада в Рівному й завершився 12 грудня кінопоказом в Острозі.

 

За цей час організатори – РОГО «Комітет виборців України» – провели 21 показ. Крім Рівного та Острога, фестивальні фільми побачили в м. Дубно та смт. Смига Дубенського району. Кінопокази пройшли в 9 навчальних закладах (школах, ліцеях, гімназіях, коледжах, училищах, університетах), 2 бібліотеках та 2 креативних просторах Рівненщини. Переглянули фільми про права людини й у Рівненському СІЗО. Одна із затриманих згадала ще торішній показ, який вона відвідала тут. У 2017 році показували фільм «Боротьба Джамали», який їй дуже сподобався.

 

Цього року мешканці Рівненщини мали змогу переглянути 7 кінострічок з фестивальної програми. Серед них – фільм «Вихідний». Ця стрічка для нашого міста особлива ще тим, що здобула перше місце в одній із номінацій на ІІІ-му Рівненському міжнародному кінофестивалі «Місто Мрії» у вересні. 

 

 

«Цьогоріч наша область приймала фестиваль ушосте. Щоразу він має певну головну тему, яка й об’єднує фільми. Цього року – це «Рівні рівності». Тема присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності, – розповідає Святослав Дубов, заступник директора РОГО «Комітет виборців України». – Тож, крім власне показів фільмів і дискусій після їх переглядів, ми також проводили міні-лекції на тему рівності прав людини та недискримінації. Переважно це робили в навчальних закладах і бібліотеках серед молоді».

 

Особливою подією цьогорічного фестивалю на Рівненщині став дебатний турнір на тему «Рівні рівності». Він відбувся 8 грудня в Рівному. Загалом участь у змаганні взяли 18 гравців(чинь). І це не лише рівняни, а й гості з Луцька, Львова та Вінниці.

 

Основою для пошуку суперечливих тверджень, теорій та аргументів, які під час гри використали дебатер(к)и, став фестивальний фільм «Вихідний». Саме ця стрічка та висвітлені в ній конфлікти й сформували теми для дебатів.

 

Учасниками й учасницями фінальної гри стали три рівненські команди й одна львівська. У результаті 1-ше місце посіла команда «Аліса» (Рівне). За гру в фіналі всі учасники(ці) отримали винагороди з призового фонду. Відповідно 1 місце – 800 гривень, 2 місце – 600, 3 й 4 – по 400.

 

 

«Дебатний турнір на основі документального фільму про права людини – це новий формат для нас. Цим він ще цікавіший. Я рада, що ми розширили наші горизонти», – каже Оксана Конончук, голова Рівненського осередку Федерації дебатів України.

 

Партнерами цьогорічного Мандрівного фестивалю були Рівненська обласна бібліотека для молоді, Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, Рівненський осередок Федерації дебатів України, Платформа взаємодій «Простір», ГО «Екоклуб», Регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

Текст: Інформаційний відділ РОГО КВУ

Фото: Марина Фурс, Тетяна Кушнірук

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023