Чи є в дітей на лінії розмежування право на дитинство? Відкриття виставки Сергія Моргунова «Yo Lo Vi» та показ фільму «Віддалений гавкіт собак» в Ужгороді

Чи є в дітей на лінії розмежування право на дитинство? Відкриття виставки Сергія Моргунова «Yo Lo Vi» та показ фільму «Віддалений гавкіт собак» в Ужгороді

30 листопада 2018

24 листопада в межах Мандрівного Docudays UA в Ужгороді відбулося відкриття фотовиставки Сергія Моргунова «Yo Lo Vi», або «Я це бачив», дискусія про майбутнє Донбасу та показ фільму «Віддалений гавкіт собак»

 

«Я був на сході як волонтер, і ми їздили з вояками й намагалися відвідувати сім’ї, людей похилого віку, родини з дітьми в тих місцях, де вже не було жодної інфраструктури, які лишилися сам на сам з усім цим. Наприклад, селище Малоновоорловка – там чекали проходу військової колони, бо це був єдиний зв’язок із «зовнішнім світом» і можливість отримати якусь їжу й цигарки. Люди не залишали своїх осель – через невідомість, через страх… Згодом цим територіям приділено більше уваги, ніж у 2014-му, зараз там кращі умови, хоча в певних місцях люди й досі живуть у підвалах, адже тривають обстріли…», – розповідає Сергій. (Сергій Моргунов – документальний фотограф, оператор і режисер – знімає Донбас з 2014 року).

 

 

На виставці представлені лише окремі з фотографій, відзняті в межах проекту, адже загалом Сергій відзняв уже близько 34 тисячі світлин, а також мультимедіа: відео із життя цивільних, про День Незалежності на передовій, а також з побуту 128-ї бригади, зйомки одного з боїв, що був у серпні 2016-го року.

 

 

Продовженням заходу стала бесіда з Мар'яною П'єцух, журналісткою, авторкою серії репортажів для «Української правди» про життя на лінії зіткнення :

 

«На всі запитання чи дискусії на тему майбутнього Донбасу в мене завжди однакова відповідь – діти. Майбутнє залежить від того, якими виростуть ці діти. Саме діти, які там продовжують жити, і врятують Донбас. Врятують, якщо їм у цьому допомогти. Якщо комусь хочеться зробити більше, ніж просто поговорити у Фейсбуці про такий-сякий Донбас, якщо хочеться, щоб Донбас був українським, пропагуйте тури для дітей з Донбасу в центр і захід України», – підсумувала Мар'яна.

 

 

Після відкриття виставки Сергія Моргунова «Я це бачив» та презентації реалій життя Мар'яною П'єцух відбувся показ документального фільму «Віддалений гавкіт собак» (The Distant Barking of Dogs. Автор – Сімон Леренґ Вільмонт/Simon Lereng Wilmont. Данія, Фінляндія, Швеція, 2017). Фільм відзнятий у селищі Гнутово на Донеччині, поблизу передової, і розповідає про звичайне щоденне життя 10-річного Олега та його близьких, що триває на фоні постійних пострілів, де лише теплі стосунки між людьми є єдиною сталою річчю.

 

 

Після перегляду фільму в залі відбулась дискусія щодо політизації дітей у сучасному суспільстві, залучення їх тією чи іншою мірою в доросле життя, маніпулювання, позбавлення «права на дитяче світосприйняття» та «право на дитинство» загалом.

 

Подія організована регіональним партнером Мандрівного Docudays UA в Закарпатській області – БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті»

 

Текст: Наталія Кабацій

Фото: Михайло Мельниченко

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023