Показ фільму «Жінка в полоні» та дискусія про протидію торгівлі людьми в Ужгороді

Показ фільму «Жінка в полоні» та дискусія про протидію торгівлі людьми в Ужгороді

03 грудня 2018

28 листопада 2018 року в Ужгороді в Мистецькому центрі «Галерея ІЛЬКО» в межах XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбувся показ фільму угорської режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні».

 

Після показу відбулася дискусія про протидію торгівлі людьми за участі експертки, голови Закарпатської громадської жіночої організації «Веста» Інни Сабадош. До дискусії приєдналися представник департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Василь Савчин, який відповідає за процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та Наталія Різак, адвокатка, яка в досудовому розслідуванні та судовому провадженні захищає інтереси потерпілих від торгівлі людьми осіб. Модерувала дискусію адвокатка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

 

 

Присутніх на показі глядачів цікавили питання масштабів та географії торгівлі людьми, куди можна звернутися, якщо людина постраждала й потребує допомоги, види допомоги, які можна отримати. Інна Сабадош поінформувала, що іноземці(ки), які перебувають в Україні, та українці(ки), які планують поїхати за кордон або повернулися в Україну з-за кордону, можуть отримати якісну консультацію, зателефонувавши на національну безкоштовну гарячу лінію з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 527.

 

Якщо ж людина постраждала й потребує допомоги, консультант(ка) гарячої лінії спрямує таку людину до відповідних організацій і установ, де вона зможе отримати належну допомогу – консультування, супровід у медичні установи, психологічну, юридичну допомогу та інші види допомоги залежно від кожної окремо взятої ситуації.

 

 

Василь Савчин розповів, як на практиці відбувається процедура отримання статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, а також наголосив, що в кожній такій ситуації чітко зберігається конфіденційність інформації, і якщо людина не бажає звертатися до правоохоронних органів, ніхто не може змусити її це робити.

 

Адвокатка Наталія Різак наголосила, що в Україні змінилося законодавство з питань протидії торгівлі людьми, воно є доволі прогресивним і в кожному відділку поліції чітко знають, як реагувати на такі повідомлення, – вони оперативно фіксуються й відкриваються кримінальні провадження. Однак на практиці доводиться стикатися з такими проблемами: – люди, які постраждали від торгівлі людьми є наляканими, бояться публічного розголосу й часто змінюють покази або відмовляються від показів, що призводить до затягування процесу досудового розслідування та судового провадження. До затягування призводить також погане матеріальне забезпечення поліції у віддалених регіонах.

 

 

Окремо обговорили психологічний стан людини, яка перебуває в рабстві, на прикладі головної героїні Маріш. Інна Сабадош розповіла, що часто люди, які постраждали від торгівлі людьми не ідентифікують себе як жертви, покірно сприймають ситуацію й довго не наважуються на втечу. Тому такій людині дуже важливо, щоб хтось були поруч та підтримали.

 

Присутні на показі глядачі та глядачки також мали змогу отримати цікаві інформаційні матеріали з питань протидії торгівлі людьми.

 

 

Текст: Наталія Кабацій

Фото: Михайло Мельниченко

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023