Мандрівний стартував у Бердянську

Мандрівний стартував у Бердянську

04 жовтня 2019

У перший день жовтня в Бердянську розпочався Мандрівний Docudays UA. Традиційно відкриття фестивалю відбувається в стінах гуманітарно-економічного факультету Державного педагогічного університету.

 

Після показу фільму-відкриття «Bellingcat: Правда у світі постправди» нідерландського режисера Ганса Пула відбулася дискусія на тему «Правда у світі постправди, що НЕ приховано в Інтернеті?» Однією з членкинь обговорення стала Марія Суляліна – операторка бази даних Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини. Останні три роки Марія працює з відкритими джерелами задля відновлення достовірної картини конфлікту на сході України та анексії Криму, а також притягнення винних до відповідальності. Дискусія настільки захопила учасників, що вони довго не розходилися й продовжували обговорювати резонансні справи від катастрофи MH17 до отруєння російського шпигуна в Сполученому Королівстві.

 

 

«У нас 5 подій ввечері після 17:00, більшість з них у будівлі Центру дитячої та юнацької творчості. Цього року ми плануємо зробити основний акцент на показі на пляжі, нашим партнером буде Центральна бібліотека міста. Події, які відбуваються в першій половині дня, не є закритими. Торік на показах в нас були дуже цікаві обговорення після фільмів із різновіковою аудиторією», – розповідає про плани координаторка мандрівного фестивалю Марія.

 

Окрім цього, у межах фестивалю 3 та 4 жовтня в центрі дитячої та юнацької творчості ім. Є. Руднєвої триватиме виставка-інсталяція «Валізи правозахисників», яка розмірковує над викликами, з якими стикнулись громадські активіст(к)и через конфлікт на сході України та анексію в Криму. Більшість із тих, хто вголос виступав проти порушень прав людини, вимушені були залишити рідні міста та шукати безпеки в інших куточках країни. Кожна «валіза» розповідає персональну історію, пов’язану з активізмом, окупацією та вибором, перед яким опинились громадян(к)и на непідконтрольних Україні територіях.

 

Однією з родзинок фестивалю стане фотосушка «Docudays UA в Бердянську: погляд з боку» – це можливість не лише пригадати яскраві фестивальні дні, а й забрати із собою частинку фестивалю на пам’ять.

 

Фото: Даніла Пінчука та Юлії Мельнікової

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023