Мандрівний стартував у Бердянську

Мандрівний стартував у Бердянську

04 жовтня 2019

У перший день жовтня в Бердянську розпочався Мандрівний Docudays UA. Традиційно відкриття фестивалю відбувається в стінах гуманітарно-економічного факультету Державного педагогічного університету.

 

Після показу фільму-відкриття «Bellingcat: Правда у світі постправди» нідерландського режисера Ганса Пула відбулася дискусія на тему «Правда у світі постправди, що НЕ приховано в Інтернеті?» Однією з членкинь обговорення стала Марія Суляліна – операторка бази даних Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини. Останні три роки Марія працює з відкритими джерелами задля відновлення достовірної картини конфлікту на сході України та анексії Криму, а також притягнення винних до відповідальності. Дискусія настільки захопила учасників, що вони довго не розходилися й продовжували обговорювати резонансні справи від катастрофи MH17 до отруєння російського шпигуна в Сполученому Королівстві.

 

 

«У нас 5 подій ввечері після 17:00, більшість з них у будівлі Центру дитячої та юнацької творчості. Цього року ми плануємо зробити основний акцент на показі на пляжі, нашим партнером буде Центральна бібліотека міста. Події, які відбуваються в першій половині дня, не є закритими. Торік на показах в нас були дуже цікаві обговорення після фільмів із різновіковою аудиторією», – розповідає про плани координаторка мандрівного фестивалю Марія.

 

Окрім цього, у межах фестивалю 3 та 4 жовтня в центрі дитячої та юнацької творчості ім. Є. Руднєвої триватиме виставка-інсталяція «Валізи правозахисників», яка розмірковує над викликами, з якими стикнулись громадські активіст(к)и через конфлікт на сході України та анексію в Криму. Більшість із тих, хто вголос виступав проти порушень прав людини, вимушені були залишити рідні міста та шукати безпеки в інших куточках країни. Кожна «валіза» розповідає персональну історію, пов’язану з активізмом, окупацією та вибором, перед яким опинились громадян(к)и на непідконтрольних Україні територіях.

 

Однією з родзинок фестивалю стане фотосушка «Docudays UA в Бердянську: погляд з боку» – це можливість не лише пригадати яскраві фестивальні дні, а й забрати із собою частинку фестивалю на пам’ять.

 

Фото: Даніла Пінчука та Юлії Мельнікової

21 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Всеукраїнський показ фільму «У сітях»: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті
Новини
17 жовтня 2024
Стрічка «Київські файли» на 21 Мандрівному Docudays UA у Борисполі
Новини
17 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA стартує на Тернопіллі: дайджест подій
Новини
10 жовтня 2024
21 Мандрівний Docudays UA: 10 років триденної війни, яка триває три сторіччя
Новини
27 вересня 2024
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024