Мандрівний Docudays UA в Бердянську просто неба у пошуках «Тін Спіріт»

Мандрівний Docudays UA в Бердянську просто неба у пошуках «Тін Спіріт»

09 листопада 2020

Протягом тижня на Мандрівному Docudays UA у Бердянську в жовтні  спілкувались про права дітей, дивились новинки і хіти української та світової документалістики, досліджували проблему кібербулінгу, а також шукали унікальний образ фестивалю в місті.


За роки проведення Мандрівного Docudays UA фестиваль у Бердянську виробив власні традиції. Однією з них стали кінопокази на березі Азовського моря просто неба. Якщо минулого року покази відбувались безпосередньо на пляжі, то цього року карантинні обмеження внесли зміни, і задля збереження соціальної дистанції кінопокази проходили на шаховому майданчику на набережній міста.

 

 

«Вибір локації для проведення — шахові столи, де зазвичай збираються мешканці міста пограти, — став можливістю відкрити документальне кіно для нової аудиторії. Під час дискусії після кінопоказу одна з відвідувачок навіть зазначила, що не могла уявити, що документальне кіно може аж так захоплювати», — зазначає Марія Суляліна, співкоординаторка Мандрівного Docudays UA у Бердянську.



 

У пошуках нових способів взаємодії координатор(к)и фестивалю звернулися до формату артмайстерень зі створення масок проти кібербулінгу. Чи може творчість впливати на суспільну думку? Наскільки актуальна проблема кібербулінгу в сучасному українському суспільстві? Як захистити себе чи свою дитину від кібербулінгу? Де шукати допомоги? Ці питання разом досліджували учасники  двох майстерень у процесі створення масок.

 


Однією з центральних подій 17 Мандрівного Docudays UA у Бердянську стала виставка фіналістів конкурсу фоторобіт «Тін Спіріт у Бердянську». Учасники та учасниці виставки досліджували тему фестивалю, питання, порушені під час кінопоказів та дискусій, спостерігали за глядачами і глядачками та шукали власні інтерпретації дорослішання як процесу. 

 


Найкращою з п’яти робіт фіналістів, на думку журі, стала фотографія «Старий» Дмитра Полуботка, який, коментуючи власну роботу, зазначив: «Попри те що цього року темою фестивалю є “Тін Спіріт”, а у фокусі були саме права молоді, мене дуже вразив один із глядачів старшого віку, якого я бачив на кожному кінопоказі. Він приходив, переглядав стрічки, мовчки слухав обговорення і йшов, але відчувалось, що всередині нього народжувалось щось нове. Саме побачене у його погляді я намагався відобразити у своїй роботі».

 


Олег Охредько, співкоординатор Мандрівного Docudays UA та член журі конкурсу «Тін Спіріт у Бердянську», розмірковуючи про роботу, зауважив: «Погляд цієї людини, не зважаючи на поважний вік, на фотороботі наповнений молодістю. Але ця молодість несе в собі і дещо інше — мудрість. Поєднання, здавалося б, непоєднуваних первнів молодості та зрілості і створює цей неповторний образ». 

 

У зв’язку з проведенням фестивалю в гібридному форматі (офлайн та онлайн) глядачі з усієї країни можуть долучитись до онлайн-подій Мандрівного Docudays UA в межах фестивалю не лише у власному місті чи містечку, але й приєднатись до подій з 21 області України. Слідкуйте за розкладом онлайн-заходів Мандрівного Docudays UA на сайті, а також долучайтесь до дискусій та кінопоказів онлайн-кінотеатру DOCUSPACE.


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023