Мандрівний Docudays UA в Бердянську просто неба у пошуках «Тін Спіріт»

Мандрівний Docudays UA в Бердянську просто неба у пошуках «Тін Спіріт»

09 листопада 2020

Протягом тижня на Мандрівному Docudays UA у Бердянську в жовтні  спілкувались про права дітей, дивились новинки і хіти української та світової документалістики, досліджували проблему кібербулінгу, а також шукали унікальний образ фестивалю в місті.


За роки проведення Мандрівного Docudays UA фестиваль у Бердянську виробив власні традиції. Однією з них стали кінопокази на березі Азовського моря просто неба. Якщо минулого року покази відбувались безпосередньо на пляжі, то цього року карантинні обмеження внесли зміни, і задля збереження соціальної дистанції кінопокази проходили на шаховому майданчику на набережній міста.

 

 

«Вибір локації для проведення — шахові столи, де зазвичай збираються мешканці міста пограти, — став можливістю відкрити документальне кіно для нової аудиторії. Під час дискусії після кінопоказу одна з відвідувачок навіть зазначила, що не могла уявити, що документальне кіно може аж так захоплювати», — зазначає Марія Суляліна, співкоординаторка Мандрівного Docudays UA у Бердянську.



 

У пошуках нових способів взаємодії координатор(к)и фестивалю звернулися до формату артмайстерень зі створення масок проти кібербулінгу. Чи може творчість впливати на суспільну думку? Наскільки актуальна проблема кібербулінгу в сучасному українському суспільстві? Як захистити себе чи свою дитину від кібербулінгу? Де шукати допомоги? Ці питання разом досліджували учасники  двох майстерень у процесі створення масок.

 


Однією з центральних подій 17 Мандрівного Docudays UA у Бердянську стала виставка фіналістів конкурсу фоторобіт «Тін Спіріт у Бердянську». Учасники та учасниці виставки досліджували тему фестивалю, питання, порушені під час кінопоказів та дискусій, спостерігали за глядачами і глядачками та шукали власні інтерпретації дорослішання як процесу. 

 


Найкращою з п’яти робіт фіналістів, на думку журі, стала фотографія «Старий» Дмитра Полуботка, який, коментуючи власну роботу, зазначив: «Попри те що цього року темою фестивалю є “Тін Спіріт”, а у фокусі були саме права молоді, мене дуже вразив один із глядачів старшого віку, якого я бачив на кожному кінопоказі. Він приходив, переглядав стрічки, мовчки слухав обговорення і йшов, але відчувалось, що всередині нього народжувалось щось нове. Саме побачене у його погляді я намагався відобразити у своїй роботі».

 


Олег Охредько, співкоординатор Мандрівного Docudays UA та член журі конкурсу «Тін Спіріт у Бердянську», розмірковуючи про роботу, зауважив: «Погляд цієї людини, не зважаючи на поважний вік, на фотороботі наповнений молодістю. Але ця молодість несе в собі і дещо інше — мудрість. Поєднання, здавалося б, непоєднуваних первнів молодості та зрілості і створює цей неповторний образ». 

 

У зв’язку з проведенням фестивалю в гібридному форматі (офлайн та онлайн) глядачі з усієї країни можуть долучитись до онлайн-подій Мандрівного Docudays UA в межах фестивалю не лише у власному місті чи містечку, але й приєднатись до подій з 21 області України. Слідкуйте за розкладом онлайн-заходів Мандрівного Docudays UA на сайті, а також долучайтесь до дискусій та кінопоказів онлайн-кінотеатру DOCUSPACE.


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024