«Під час перегляду виникло враження, ніби я їду в цій електричці»

«Під час перегляду виникло враження, ніби я їду в цій електричці»

11 грудня 2020

«Під час перегляду виникло враження, ніби я їду в цій електричці» — фільм української режисерки Оксани Карпович «Не хвилюйся, двері відчиняться» на Мандрівному Docudays UA на Харківщині захопив глядачів та відправив їх у подорож. До кінопоказу та дискусії долучилися студент(к)и Харківського осередку «Української академії лідерства», а модерував захід Юрій Чумак, голова Центру правових та політичних досліджень ДУМА, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA на Харківщині. 


Стрічку знято в електричках, що курсують між Києвом та кількома провінційними містечками. Слідуючи за людьми та сім’ями з одного засмальцьованого вагона до іншого, зі станції на станцію, глядачі заглиблюються у їхні повсякденні турботи. У межах дискусії учасники та учасниці аналізували багатошаровість візуального ряду стрічки, висловлювали думки щодо режисерської та операторської роботи, розмірковували про побачене. Ось деякі думки, що пролунали:

«Центром кінооповіді є не електропотяг, а люди, за ними було дуже цікаво спостерігати»;

«Файна естетика фільму, від цього відчуваєш вибухи задоволення»;

«Сподобалося, що камера зосереджувалася на деталях»;

«Електричка тут є призмою, через яку краще видно людей»;

«Такі фільми надихають на мандри»;

«Це кіно — імпульс до оптимізму»;

«Фільм ламає стереотипи, підкреслює цінність кожної людини».


Глядачі та глядачки зійшлися на думці, що електричка з багатьма персонажами, що її «населяють» — це певний зріз усієї України: з нашими проблемами та надіями, болем і радощами, матеріальною бідністю та духовним багатством, а також — непереборним оптимізмом.


Захід відбувся за сприяння ментора УАЛ (Харків) Івана Чубукіна.

 

Текст — Георгій Кобзар


Мандрівний Docudays UA триває до кінця грудня. Долучайтесь до подій фестивалю у вашому місті онлайн та офлайн. Ознайомитися з розкладом Мандрівного Docudays UA можна за посиланням.

 



20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024