«Я відчув себе гостем, що дивиться за життям іншої родини»

«Я відчув себе гостем, що дивиться за життям іншої родини»

16 грудня 2020

 

У Міжнародний день прав людини в Маріуполі в рамках 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Донеччині у ком’юніті-центрі Equality East відбувся показ фільму режисерки Іванни Прокопчук «Понеділок п’ятниці». 

 

Цього року фестиваль уперше завітав до ком’юніті-центру Equality East, який відкрився в Маріуполі декілька років тому. Мета центру — підтримувати маргіналізовані групи, зокрема ЛГБТІК+ підлітків міста, надаючи психологічну та юридичну допомогу. У центрі можна безкоштовно дізнатися свій ВІЛ-статус, отримати консультації працівників, підтримку та поговорити про важливе у безпечному колі однодумців. 

 

 

Стрічка «Понеділок п’ятниці» зображує повсякдення сучасної пострадянської родини, стереотипи її членів та гендерованість простору, у якому вони живуть. Учасники й учасниці показу зауважили, що впізнали на екрані елементи життя власних родин та тих, кого вони зустрічали протягом життя. «Я відчув себе гостем, що дивиться за життям іншої родини. Майже реаліті-шоу», — зазначив один із учасників кінопоказу.

 

Під час обговорення після показу стрічки також говорили про те, як з’являються стереотипи і як вони пов’язані з дискримінацією та злочинами на ґрунті ненависті. Один з глядачів зазначив: «Стереотипи має кожна людина. Але якщо вона вперто не може прийняти іншу думку, то це може мати негативні наслідки у вигляді упереджень і дискримінації». 

 

Зокрема, дискусія торкнулася теми медіавідповідальності. Учасники й учасниці обговорили, як дописи й коментарі в соціальних мережах можуть розповсюджувати та підкріплювати упередження. Вірусним часто стає контент, що викликає емоційний відгук у користувачів/-ок соціальних мереж. Але це не завжди позитивні емоції. Популістичні дописи, що грають на негативних стереотипах читачів, набирають тисячі переглядів, уподобань і поширень.

 

Наприкінці дискусії глядачі дійшли до спільної думки, що мова ворожнечі в інтернеті може трансформуватись у переслідування в реальному житті та є небезпечним явищем, яке суспільство не має толерувати.


Фото: Едуард Молчанов


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024