«Я відчув себе гостем, що дивиться за життям іншої родини»

«Я відчув себе гостем, що дивиться за життям іншої родини»

16 грудня 2020

 

У Міжнародний день прав людини в Маріуполі в рамках 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Донеччині у ком’юніті-центрі Equality East відбувся показ фільму режисерки Іванни Прокопчук «Понеділок п’ятниці». 

 

Цього року фестиваль уперше завітав до ком’юніті-центру Equality East, який відкрився в Маріуполі декілька років тому. Мета центру — підтримувати маргіналізовані групи, зокрема ЛГБТІК+ підлітків міста, надаючи психологічну та юридичну допомогу. У центрі можна безкоштовно дізнатися свій ВІЛ-статус, отримати консультації працівників, підтримку та поговорити про важливе у безпечному колі однодумців. 

 

 

Стрічка «Понеділок п’ятниці» зображує повсякдення сучасної пострадянської родини, стереотипи її членів та гендерованість простору, у якому вони живуть. Учасники й учасниці показу зауважили, що впізнали на екрані елементи життя власних родин та тих, кого вони зустрічали протягом життя. «Я відчув себе гостем, що дивиться за життям іншої родини. Майже реаліті-шоу», — зазначив один із учасників кінопоказу.

 

Під час обговорення після показу стрічки також говорили про те, як з’являються стереотипи і як вони пов’язані з дискримінацією та злочинами на ґрунті ненависті. Один з глядачів зазначив: «Стереотипи має кожна людина. Але якщо вона вперто не може прийняти іншу думку, то це може мати негативні наслідки у вигляді упереджень і дискримінації». 

 

Зокрема, дискусія торкнулася теми медіавідповідальності. Учасники й учасниці обговорили, як дописи й коментарі в соціальних мережах можуть розповсюджувати та підкріплювати упередження. Вірусним часто стає контент, що викликає емоційний відгук у користувачів/-ок соціальних мереж. Але це не завжди позитивні емоції. Популістичні дописи, що грають на негативних стереотипах читачів, набирають тисячі переглядів, уподобань і поширень.

 

Наприкінці дискусії глядачі дійшли до спільної думки, що мова ворожнечі в інтернеті може трансформуватись у переслідування в реальному житті та є небезпечним явищем, яке суспільство не має толерувати.


Фото: Едуард Молчанов


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023