Вбивство журналіста

Рік
2022
Країна
Данія, Чехія, США
Тривалість
100’
Режисер(-ка)
Метт Сарнецкі
Молодого журналіста-розслідувача та його наречену жорстоко вбили у власному домі в Словаччині. Їхня смерть призвела до найбільших протестів у Словаччині з часів повалення комунізму. В цій історії справа несподівано повернула на інше, коли інформант «злив» колегам убитого журналіста файл із таємною справою про вбивство. Заразом йшлося й про компʼютери та зашифровані переговори ймовірного замовника вбивства — бізнесмена, тісно повʼязаного з провладною партією країни. Прочісуючи ці зашифровані повідомлення, журналіст(к)и виявляють, що країну захопили корумповані олігархи, судді та правоохоронці. На них чекає притягнення до відповідальності.
Виробництво
Final Cut for Real, OCCRP
Дистрибуція
Cinephil, T: +972 3 566 4129, [email protected], www.cinephil.com
Нагороди
«Приз глядацьких симпатій» на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини One World (2023), Truth Award на Міжнародному фестивалі документального та короткометражного кіно Dokufest (2022), «Спеціальна відзнака» на Цюрихському кінофестивалі (2022), Checkpoints Award на Бергенському міжнародному кінофестивалі (2022)
Режисер(-ка)
Метт Сарнецкі

Метт Сарнецкі — журналіст, продюсер і кінорежисер при «Проєкті розслідування корупції та організованої злочинності». Зрежисерував  кілька документальних фільмів, які показували на телебаченні по всій Європі та поза її межами. Його документальний фільм «Вбити Павла» (про вбивство журналіста-розслідувача Павла Шеремета) здобув нагороди «Investigative Reporters and Editors Medal» у 2017 році та «DIG» (Італія) — у 2018. Раніше він був продюсером та режисером документального серіалу, про який писали у Vice та Powder.
Метт народився в Чикаґо (штат Іллінойс), проте виріс у Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія). Здобув диплом бакалавра з політології та історії. Провів два роки в ролі волонтера «Корпусу миру» в Румунії, а потім переїхав до Праги (Чехія), де отримав стипендію імені Фулбрайта для викладачів у Школі кіно та телебачення при Академії виконавчих мистецтв. У 2007 році повернувся до Нью-Йорка, кілька років працював на телебаченні та у сфері документального кіно. Здобув диплом магістра з журналістики в Каліфорнійському університеті в Берклі. З 2013 року живе в Бухаресті (Румунія).

 
Юний Платон
Рік
2022
Країна
Ірландія, Велика Британія, Франція, Бельгія
Режисери
Наса Ні Хінаан ...