Юний Платон

Рік
2022
Країна
Ірландія, Велика Британія, Франція, Бельгія
Тривалість
102’
Режисери
Наса Ні Хінаан
Деклан МакҐрат
Події споглядального документального фільму розгортаються після громадянського конфлікту в Ардойні — районі Белфаста, де робітничий клас поколіннями страждає через бідність, засилля наркотиків і зброї. Фільм змальовує мрію директора школи Кевіна Мак-Аревея та його відданої команди, що завзято працює задля майбутнього, показуючи, як критичне мислення та дбайливий пастор можуть заохотити дітей і дати їм мужність визирнути за рамки та обмеження своєї спільноти. Ми бачимо, як філософія спонукає їх ставити запитання про міфи війни та насильства — подекуди всупереч наративам, нав’язаним батьками, ровесниками/-цями та певною соціально-економічною групою.

Попередження щодо змісту: буллінг
Виробництво
Soilsiú Films in co-production with Clin d’oeil films, Zadig Productions & Aisling Productions
Дистрибуція
Autlook Filmsales
Нагороди
«Приз Джорджа Моррісона» за «Найкращий документальний повний метр кіно і телебачення Ірландії» (2022), «Особлива згадка журі» на Міжнародному фестивалі документального кіно TDF у Салоніках (2022), «Приз Нижньої Сілезії» фестивалю Millennium Docs Against Gravity (2022), «Гран-прі банку Millenium» на фестивалі Millennium Docs Against Gravity (2022), «Приз за соціальний вплив» кінофестивалю у Ґрінвічі (2022), «Найкращий фільм» Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини One World (2022), «Найкращий фільм про права людини» Дублінського міжнародного кінофестивалю (2022), нагорода «DocEdge» від Documentary Edge Festival (2022), «Вибір програмних директорів» Південноафриканського міжнародного фестивалю документального кіно Encounters
Режисер(-ка)
Наса Ні Хінаан
Наса Ні Хінаан  одна з найбільш визнаних режисерок-документалісток Ірландії. Навчалася в Національному коледжі мистецтв і дизайну в Дубліні та працювала артдиректоркою-фрилансеркою в межах ірландських кіно- і телевізійних проєктів, перш ніж прийти в документалістику в 2001 році. Зняла 9 документальних фільмів (4 з них — повнометражні) та один телесеріал. Її фільм «Френк Нед та ділова Ліззі» став «Найкращим документальним повним метром» Кельтського кінофестивалю у 2004-му та продавався по всьому світу. 

 Новий фільм режисерки, «Шалені батьки (шкільне життя)», здобув міжнародне визнання. Його прем’єра відбулася в конкурсних програмах кінофестивалю IDFA у 2016-му та на фестивалі «Санденс» у 2017-му. «Шкільне життя» здобуло «Особливу відзнаку журі» (Golden Gate Awards) на кінофестивалі в Сан-Франциско та «Глядацький приз» кінофестивалю Visions du Réel у Ньйоні. Окрім того, Наса бере участь у програмі Сіднейського кінофестивалю (Europe! Voices of Women in Film), яка об’єднала 10 найвидатніших режисерок Європи.

 
Фільмографія
«Маленькі учні Платона» (2022), «Молодий Платон» (2021), «Шкільне життя» (2016), «Чужинець» (2014), «Казка Катманду» (2007), «Френк Нед і Ділова Ліззі» (2004), «Нічия земля» (2001)
Деклан МакҐрат

Деклан Мак-Ґрат — викладав кіно в Королівському університеті Белфаста, Технологічному інституті Дандолка та Університетському коледжі Дубліна. Написав дві книги про кіноремесло: Screencraft: Editing & Post-Production та Screencraft: Scriptwriting (обидві книги перекладено п’ятьма мовами).

Режисер фільму «Стівен: боротьба за життя» (2019), що став «Документальним фільмом місяця» вебсайту ВВС.

Деклан також зняв серіали Seinn Liom (2014) та Cad É An Scéal (2013) для BBCNI. Понад 25 років працював режисером монтажу для численних ігрових і документальних фільмів. 

Деклан Мак-Ґрат – регулярний дописувач американського журналу про кіно Cineaste.

 
Фільмографія
«Маленькі учні Платона» (2022), «Молодий Платон» (2022), «Tír Eoghain: нерозривний зв’язок» (2019), «Стівен МакКой: боротьба за життя» (2019), «Ломакс в Ейрінн» (2018), «Місце жінки» (2018), «Мері МакЕліз та чоловік, який врятував Європу» (2015), «Будівля в Белфасті» (1997)
Вбивство журналіста
Рік
2022
Країна
Данія, Чехія, США
Режисер(-ка)
Метт Сарнецкі ...