«Бібліотека – це обличчя міста»: показ і обговорення стрічки «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Ужгороді

«Бібліотека – це обличчя міста»: показ і обговорення стрічки «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Ужгороді

15 грудня 2018

5 грудня 2018 року в Ужгороді відбувся показ фільму Фредеріка Вайзмена «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка. Після показу відбулась не менш жвава дискусія завдяки модераторці заходу Євгенії Напуді та письменнику, поету, перекладачу Андрію Любці. Показ й обговорення були підтримані Посольством США в Україні.

 

Варто зазначити, що ця бібліотека – дуже активний осередок життя ужгородців. Так, лише в переддень показу 4 грудня там відбувалась презентація книги Олесі Яремчук «Наші інші. Історії українського різноманіття», 5-го відбувся наш захід, 6 грудня був літературний вечір «Жила вогнем душі» (до 155-річчя від дня народження Ольги Кобилянської), а 7-го – Круглий стіл з нагоди 70-річчя прийняття «Декларації про права людини» та Міжнародного права людини.

 

 

У цій статті подано короткі тези з дискусії після перегляду стрічки. Обговорення відбулося за участі Євгенії Напуди, завідувачки відділу обслуговування Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка (Є. Н.) й Андрія Любки, письменника, поета, перекладача і есеїст (А. Л.).

 

 

А. Л.: Свого часу я був у Нью-Йоркській публічній бібліотеці. Вона така сама, як і всі інші бібліотеки. Відмінність полягає в організації роботи й пропозицій. Узагалі, за рівнем бібліотеки можна стежити за тим, якою є держава. Бібліотека – це обличчя міста. У Швеції в одному доволі старому місті я бачив бібліотеку в абсолютно новій будівлі, збудованій за найсучаснішим проектом і так само по-сучасному оснащеній.

Я не часто ходжу в бібліотеки по книги. Якщо я хочу мати якусь книгу, то я намагаюсь її купити, так мені спокійніше, спокійніше бачити її в себе на полиці й знати, що в будь-який момент я зможу її перечитати.

 

Є. Н.: Бібліоняня. У фільмі ми бачили, що в бібліотеці Нью-Йорка можна залишити дітей, і з ними там працюють люди, які допомагають їм вчитись.

Хоча наша бібліотека і є науковою й працює насамперед для дорослих, ми теж облаштували невеликий куток, де діти можуть зайнятись цікавими для них справами, поки дорослі працюють.

Так само, як у Нью-Йоркській бібліотеці, ми намагаємось надати час і місце потенційним роботодавцям, які можуть представити себе людям, які шукають роботу. Під час проекту «Police» ми знайомили закарпатців з основними моментами, пов’язаними з реформою поліції.

 

 

А. Л.: Ми бачили, що в бібліотеці Нью-Йорка пропонують і послуги, які на наш сучасний погляд здаються архаїчними – як, наприклад, відповіді на запитання та надання інформації по телефону.

Я не вважаю, що ставлення до бібліотек в Україні є інакшим, ніж в інших країнах. Але й бібліотеки не є однаковими, є бібліотеки, де вже роками не закуповували жодних нових видань. Говорячи про читачів, можна зазначити, що середнє покоління майже не читає книжок – це діти 90-х.

 

Є. Н.: Люди не до кінця усвідомлюють, що таке сучасна бібліотека. Адже, крім того, що в бібліотеці можна взяти чи прочитати книги/журнали, можна також повноцінно скористатись тією інфраструктурою, якою володіє бібліотека.

Дуже часто, коли я розповідаю про те, що ми пропонуємо чи організовуємо в нашій бібліотеці, – люди мені не вірять. Я була, наприклад, у Фінляндії, там теж дивувались нашій роботі.

 

 

Як ти думаєш, Андрію, чи є місце нестандартним заходам у бібліотеці?

 

А. Л.: Звісно, бібліотека повинна бути активною, враховувати побажання відвідувачів та пропонувати їм щось. Хоча цілком зрозуміло, що бібліотека – це передусім книгозбірня.

У Норвегії, скажімо, письменник отримує певне роялті, коли його книгу беруть читати в бібліотеці. При цьому платять не лише авторам, а й перекладачам. Інститут книги в Польщі, наприклад, надавав гранти невеличким містечкам для будівництва та наповнення бібліотеки. Потім фінансування роботи бібліотеки, як і 15% на будівництво, повинна була здійснювати громада. Схожа підтримка громад реалізовувалась щодо будівництва спортивних залів чи басейнів, зокрема останніх.

Я вважаю, що для бібліотек потрібна також децентралізація. Для того, щоб вони самі могли вирішувати, на що витрачатимуться кошти, і почували себе вільніше, плануючи заходи та закуповуючи книжки.

 

 

Є. Н.: Повернемось до оцифровування. Як ти вважаєш, у наш цифровий вік чи має майбутнє паперова книга?

 

А. Л.: Я вважаю, що паперова книга буде завжди. Людина, попри величезну кількість різних джерел отримання інформації, більшу її частину отримує читаючи. А друковані видання, як жодні інші, розвивають зорову пам’ять.

 

Є.Н.: У фільмі прозвучала ще одна цікава репліка: гроші, які вкладають у бібліотеки сьогодні, повернуться згодом. У нашої бібліотеки недостатнє фінансування. А на одному ентузіазмі далеко не заїдеш.

 

А. Л.: Ми рухаємось у правильному напрямку. Я не вважаю, що нам потрібно багато бібліотек. Краще менше, але якісніше. Бібліотека мусить мати привабливий сучасний вигляд, а до її книг повинні мати доступ усі охочі. Можливо, варто подумати про організацію кур’єрської служби від бібліотеки.

 

Є. Н.: Чи є відмінність між бібліотеками в Україні та бібліотеками в інших європейських країнах?

 

А. Л.: Я не бачу жодної. Можливо, нашим бібліотек слід було ще продумати організацію видавництва і самим видавати книжки: видавати некомерційну літературу, наприклад, поезію, чи перевидавати старі видання.

 

 

Питання із залу:

 

– На яких умовах можна проводити заходи у Вашій бібліотеці?

 

Є. Н.: Залежить від того, який це захід: комерційний чи ні. Звертайтесь, і ми все обговоримо.

 

– Чи є при бібліотеці благодійний фонд, куди можна перераховувати спонсорські кошти?

 

Є. Н.: Такого фонду нема, але ми радо приймаємо будь-які подарунки.

 

Подія організована Регіональним партнером Мандрівного Docudays UA в Закарпатській області – БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

 

Текст: Наталія Кабацій

Фото: Михайло Мельниченко

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023