У Полтаві Мандрівний відкрився фільмом «Євромайдан. Чорновий монтаж»

У Полтаві Мандрівний відкрився фільмом «Євромайдан. Чорновий монтаж»

17 жовтня 2014

16 жовтня у Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського відбулося відкриття ХІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Відкрила фестиваль українська стрічка «Євромайдан. Чорновий монтаж».

 

Регіональні координатори та організатори  фестивалю у Полтаві та області говорять, що вже не один рік поспіль відкриття відбувається саме в стінах цього закладу. Цей вибір не випадковий, зазаначає голова Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України Олена Гаран, адже серед глядачів чимало вчителів загальноосвітніх закладів, коледжів, громадських активістів. Це ті люди, від яких багато залежить в наш час, які впливають на підростаюче покоління, мають вплив на свої цільові аудиторії.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у Полтаві та Полтавській області  проходить з 2006 року. «За ці роки ми різними стрічками відкривали фестиваль, намагаючись підбирати кіно на вимогу часу. Цього разу наш вибір зупинився на українському фільмі «Євромайдан. Чорновий монтаж», який не лише на часі, але й занурюючи глядача у події майже минулорічної давності, звертається до глядача з питанням про те, чи можлива зміна влади в країні мирним шляхом?», - зазначила регіональний координатор фестивалю в Полтаві та області Тетяна Білоброва.

 

 

«Одним із питань, яке порушує документальний фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж», є право суспільства на вільний вибір, відстоюванння своєї позиції, яке сьогодні теж постає перед українцями. За декілька тижнів – чергові вибори, але не всі переселенці зі Сходу та Криму знають, як реалізувати своє виборче право», - звернулась до глядачів голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко.

 

 

Стрічка не потребує коментарів: від ейфорії перемоги до оплакування загиблих. Революція як вибух гідності, як ейфорія свободи, як біль від усвідомлення ціни, як народження новітньої історії України. Фільм охоплює три місяці революції. Від обуреного протесту до народного єднанння. Від каструль на голові до кийків і бронежилетів, так зазначається в анотації. Але сьогодні ця стрічка може бути своєрідним викликом для суспільства, яке перебуває в умовах війни та наростаючого конфлікту між переселенцями зі сходу країни та місцевим населенням. Такі думки часто лунали під час обговоренння фільму. Адже в Полтавській області офіційно зареєстровано 13 тисяч вимушених переселенців зі Сходу і Криму.

 

 

Організатори фестивалю у Полтаві зазначають, що цьогорічну  програму формували так, аби стрічку «Євромайдан. Чорновий монтаж» подивилось якомога більше людей та щоб до перегляду стрічки долучилися різні цільові аудиторії: від вчителів і студентів до громадських активістів, журналістів та представників влади.

 

Наталія Кірячок, журналіст

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023