Мандрівний фестиваль Docudays UA крокує Кримом

Мандрівний фестиваль Docudays UA крокує Кримом

18 жовтня 2013

За перший тиждень показів та обговорень документальних фільмів Мандрівного Docudays UA  у Сімферополі гостями та учасниками заходів стали студенти Кримського університету культури, мистецтв і туризму, Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, молоді сімферопольці, учні та вчителі  загальноосвітніх шкіл міста, які завітали в ЦКБ «Космос».  Студенти Кримського факультету Київського національного університету культури та мистецтв дивилися фільми в кіномедіацентрі підприємства  «Кіновідеопрокат»,  а учасники мовних клубів для молоді відвідали кафе «Буфет», щоб переглянути фестивальні фільми, а потім обговорити їх польською, англійською та німецькою мовами. 

У Хайдельберг-центрі після показу фільмів «Край електросміття» режисера Девіда Феделя та «Абетка» режисера Мадле пройшло жваве обговорення екологічних проблем та адресності гуманітарної допомоги, яку отримують біженці з африканських країн. Цікаве те, що в обговоренні взяли участь студенти медичного університету, які приїхали навчатися до Сімферополя з Африки та Азії. Фільм «Край електросміття» також був представлений учням 9–10 класів  бахчисарайських шкіл. Як розповіла Олена Куценко, координатор фестивалю в АР Крим, після перегляду учні активно обговорювали фільм, висловлювали свої думки з приводу порушення прав людини в світі і, зокрема, прав дитини. “Показ і обговорення фільму проходили в рамках місячника популяризації правових знань, – повідомила  Ірина Кравченко, директор районного Будинку культури. Після перегляду стрічки проведено анкетування, результати якого засвідчили, що фестиваль документального кіно спонукає молодь до більш уважнішого вивчення документів про права людини й активізує життєву позицію».

Під час зустрічі зі студентами першого і четвертого курсів факультету журналістики Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського організатори фестивалю розповіли про роль документального кіно у суспільстві, молодь переглянула фільми українських режисерів “Сери та сеньйори” Олександра Течинського та “Ромська мрія”  Романа Бондарчука, на їхньому прикладі, зокрема, обговорили тему стереотипів у ЗМІ.

У Малій академія наук «Шукач»  школярі та вихованці фото- і кіностудії «Муза Х» дивилися стрічки відомого литовського кінорежисера й продюсера, члена Європейської мережі документального кіно та Європейської кіноакадемії Аудрюса Стоніса «Одна» та китайського режисера Хуаціна Цзіня «Цвіт крізь сльози» (фільм отримав  Спеціальну відзнаку від журі DOCU/Коротко за чесний, безкомпромісний показ втраченого дитинства). Олена Куценко розповіла: «Молодь дивилася фільми із задоволенням, порівнювала українську й китайську школи. Обговорювали, як  дотримуються Конвенції з прав дитини у різних країнах».

Ще одним майданчиком для обговорення нагальних проблем став Міжнаціональний студентський табір-семінар, де координатор фестивалю Олена Куценко влаштувала перегляд фільму Романа Бондарчука «Ромська мрія». І перед початком сеансу, і після показу відбулася дуже  цікава розмова про стереотипи в ЗМІ, міжнаціональні взаємини, про людську гідність і про те, що треба зробити, аби запрацювала система демократичного суспільства.

У Кримському інституті права Національного університету «Одеська юридична академія» студенти третього курсу дивилися й обговорювали фільми «Ромська мрія», «Перукарська воля» й анімаційні стрічки на семінарі з міжнародного права. Порівнюючи різні правові системи, студенти дискутували  про необхідність дотримання законодавства, що дає людям впевненість у житті.

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024