Мандрівний фестиваль Docudays UA крокує Кримом

Мандрівний фестиваль Docudays UA крокує Кримом

18 жовтня 2013

За перший тиждень показів та обговорень документальних фільмів Мандрівного Docudays UA  у Сімферополі гостями та учасниками заходів стали студенти Кримського університету культури, мистецтв і туризму, Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, молоді сімферопольці, учні та вчителі  загальноосвітніх шкіл міста, які завітали в ЦКБ «Космос».  Студенти Кримського факультету Київського національного університету культури та мистецтв дивилися фільми в кіномедіацентрі підприємства  «Кіновідеопрокат»,  а учасники мовних клубів для молоді відвідали кафе «Буфет», щоб переглянути фестивальні фільми, а потім обговорити їх польською, англійською та німецькою мовами. 

У Хайдельберг-центрі після показу фільмів «Край електросміття» режисера Девіда Феделя та «Абетка» режисера Мадле пройшло жваве обговорення екологічних проблем та адресності гуманітарної допомоги, яку отримують біженці з африканських країн. Цікаве те, що в обговоренні взяли участь студенти медичного університету, які приїхали навчатися до Сімферополя з Африки та Азії. Фільм «Край електросміття» також був представлений учням 9–10 класів  бахчисарайських шкіл. Як розповіла Олена Куценко, координатор фестивалю в АР Крим, після перегляду учні активно обговорювали фільм, висловлювали свої думки з приводу порушення прав людини в світі і, зокрема, прав дитини. “Показ і обговорення фільму проходили в рамках місячника популяризації правових знань, – повідомила  Ірина Кравченко, директор районного Будинку культури. Після перегляду стрічки проведено анкетування, результати якого засвідчили, що фестиваль документального кіно спонукає молодь до більш уважнішого вивчення документів про права людини й активізує життєву позицію».

Під час зустрічі зі студентами першого і четвертого курсів факультету журналістики Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського організатори фестивалю розповіли про роль документального кіно у суспільстві, молодь переглянула фільми українських режисерів “Сери та сеньйори” Олександра Течинського та “Ромська мрія”  Романа Бондарчука, на їхньому прикладі, зокрема, обговорили тему стереотипів у ЗМІ.

У Малій академія наук «Шукач»  школярі та вихованці фото- і кіностудії «Муза Х» дивилися стрічки відомого литовського кінорежисера й продюсера, члена Європейської мережі документального кіно та Європейської кіноакадемії Аудрюса Стоніса «Одна» та китайського режисера Хуаціна Цзіня «Цвіт крізь сльози» (фільм отримав  Спеціальну відзнаку від журі DOCU/Коротко за чесний, безкомпромісний показ втраченого дитинства). Олена Куценко розповіла: «Молодь дивилася фільми із задоволенням, порівнювала українську й китайську школи. Обговорювали, як  дотримуються Конвенції з прав дитини у різних країнах».

Ще одним майданчиком для обговорення нагальних проблем став Міжнаціональний студентський табір-семінар, де координатор фестивалю Олена Куценко влаштувала перегляд фільму Романа Бондарчука «Ромська мрія». І перед початком сеансу, і після показу відбулася дуже  цікава розмова про стереотипи в ЗМІ, міжнаціональні взаємини, про людську гідність і про те, що треба зробити, аби запрацювала система демократичного суспільства.

У Кримському інституті права Національного університету «Одеська юридична академія» студенти третього курсу дивилися й обговорювали фільми «Ромська мрія», «Перукарська воля» й анімаційні стрічки на семінарі з міжнародного права. Порівнюючи різні правові системи, студенти дискутували  про необхідність дотримання законодавства, що дає людям впевненість у житті.

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023