Спогади про життя, яке вже не повернеш. Як пройшов показ фільму «Гірчиця в садах» і зустріч із режисером Пьотром Армяновським у Компаніївці

Спогади про життя, яке вже не повернеш. Як пройшов показ фільму «Гірчиця в садах» і зустріч із режисером Пьотром Армяновським у Компаніївці

03 грудня 2018

28 листопада 2018 року в Компаніївській районній бібліотеці відбувся перегляд документального фільму «Гірчиця в садах», а також зустріч із режисером фільму Пьотром Армяновським та його помічницею з монтажу Марією Стояновою. Цей захід відбувся в межах ХV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Кіровоградській області.

 

Документальний фільм «Гірчиця в садах» отримав спеціальну відзнаку серед багатьох інших конкурсних фільмів Фестивалю. Він вражає своєю простотою й непідкупністю. Головна героїня фільму Олена (35 років) – колишня жителька одного з невеличких населених пунктів Донецької області, яка повернулася у свою домівку, де минуло її дитинство і юність, де померла її бабуся (у 2012 році, ще до війни), а потім і мама (уже під час воєнних дій на території Донбасу). Спогади про рідних, яких уже не повернеш, про щасливе дитинство й дещо самовпевнену молодість нагадують і глядач(к)ам про стабільність та спокій, якого зараз, на жаль, люди не мають.

 

 

Цікава режисерська знахідка – коли Олена говорить до кішки, яка живе сама біля будинку. ЇЇ новонароджених кошенят втопили сусіди, мабуть, їм нелегко прогодувати й одну кішку. Та Олена ніби втішає бідну тваринку: «Ну що ж, так сталося. А що б ти з ними зараз робила?». Це асоціюється з тим, як наші можновладці посилають на вірну смерть наших дітей, при цьому навіть не відчуваючи своєї провини. Ця кішка весь час горнеться до Олени, а коли та їде до міста, кішка знову лишається сама, як і Олена, не маючи нікого поряд.

 

У кінці фільму Олена говорить, що ця війна, хоч як це дивно, але навчила її дорожити своїм селищем, будинком, любити край, де народилася й де минули її найкращі роки. Невже нам, щоб усе це зрозуміти, потрібно пережити ось таке горе? Таке запитання виникло в глядачів і глядачок. А ще їм цікаво було дізнатися, як з’явився задум фільму, хто така головна героїня, де зараз її брат і батько.

 

 

Про все це їм розповів режисер фільму Пьотр Армяновський. А коли він запитав, чи зрозуміли глядачі(ки) назву фільму, присутні почали активно висловлювати свої думки, що гірчиця гірка, колюча й зараз вона росте там, де люди могли б вирощувати овочі й збирати фрукти. Але, вколовшись раз гірчицею, більше не хочеться потрапити в її хащі.

 

На перегляді були присутні працівники і працівниці сільських та селищної рад, закладів освіти, культури, пенсіонер(к)и, старшокласники(ці) місцевих шкіл, студентство Компаніївського технікуму ветеринарної медицини. Однак попри таку різноманітну аудиторію, фільм переглянули на одному подиху всі присутні, а в декого, особливо у представників старшого покоління, певні моменти викликали тривогу й навіть сльози.

 

 

Текст: Ірина Дишлова

Фото: Віталій Таран

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023