«Прожити горе — не означає забути». На Рівненщині відбулися показ фільму «Щось прекрасне лишилося позаду» та його обговорення

«Прожити горе — не означає забути». На Рівненщині відбулися показ фільму «Щось прекрасне лишилося позаду» та його обговорення

23 листопада 2021

У межах Мандрівного Docudays UA на Рівненщині відбувся онлайн-показ фільму «Щось прекрасне лишилося позаду» режисерки Катріне Філп. Фільм розповідає історію кількох дітей, які нещодавно втратили батьків. У клініці «Добре горе» вони вчаться справлятися з втратою і жити далі. Після показу фільму відбулося обговорення за участі Мар’яни Гевко, дитячої психологині, консультантки з навчання і розвитку, та  Анни Петрукової, психологині, психотерапевтки за методом КІП. Модерувала дискусію Тетяна Водоп‘ян, адвокатка, кандидатка юридичних наук. Координаторка фестивалю на Рівненщині Світлана Кухарук підготувала конспект обговорення. 

 

Мар’яна Гевко: «У 2014-му році після Революції Гідності багато родин зазнали втрат. У Тернополі спільнота психологів і психотерапевтів створили «Родинне коло», де члени родин загиблих могли отримати психологічну допомогу та підтримку. 

 

Діти проживають горе по-своєму. За зовнішніми ознаками ми можемо навіть не помітити, як дитина переживає втрату. Здається, що діти дуже швидко забувають, але це міф. Дорослим страшно говорити з дітьми про втрати, і часто вони можуть самі не давати дитині розпочати цю розмову, намагаючись перемикнути її на якусь іншу діяльність. Але прожити горе — не означає забути. І діти теж повинні мати для цього простір, умови та час.

 

Якщо ми поруч з людиною, яка переживає втрату, на мою думку, варто орієнтуватися, перш за все, на потреби цієї людини. Найкраще — запитати в людини: «Чим я тобі можу допомогти?», — і просто бути поруч».

 

Тетяна Водоп‘ян: «Важливо вміти взаємодіяти з людьми, знати, як підтримати, але через те, що тема смерті в Україні табуйована, ніхто не навчає, як поводити себе у таких ситуаціях. У Норвегії психологічна допомога особам, які проживають втрату, надається як частина медичної допомоги. При лікарнях є окремі психологічні центри, і люди, які переживають втрату, можуть отримати допомогу в рамках програми охорони здоров’я, яка фінансується коштом держави. Ми звикли турбуватися про фізичне здоров’я, але психічне здоров’я також надзвичайно важливе». 

 

Анна Петрукова: «Коли хтось в соціумі переживає травму, інші від нього часто дистанціюються. Стикаючись із втратою іншої людини, ми нагадуємо собі про власну смертність. Так само і в процесі дорослішання — людина усвідомлює власну смертність. 

 

Коли ми зустрічаємося зі смертю, нас наче паралізує: ми не знаємо, як про це говорити. Тому після втрати близької людини, ми мусимо пройти крізь період трауру». 

 

 

До розмови долучилися також глядачі та глядачки, які висловили різні думки:

 

Тетяна: «Важливо, щоб цей фільм дивилися освітян(к)и. Переглянувши стрічку, вчитель/-ка зможе відіграти важливу роль в організації професійної підтримки дитини, яка втратила близьку людину». 

 

Лідія: «Мені дуже відгукнулися у фільмі розмови про емоції. Це те, на що варто звертати увагу. У нашому суспільстві мало говорять про почуття. Але саме розуміючи їх, можна рухатися далі».

 

Марія: «Тема смерті — табуйована у нашому суспільстві. Але це неминуча річ, тому не говорити про неї — усе одно, що ховати голову в пісок».

 

Запис дискусії можна переглянути за посиланням.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023