Фільм «Між небом та горами» Дмитра Грешка для пластунів і харцерів Рівненщини

Фільм «Між небом та горами» Дмитра Грешка для пластунів і харцерів Рівненщини

14 січня 2023

Традиційно під новий рік пластуни й харцери, учасники та учасниці скаутського руху, збираються у стінах Здолбунівського краєзнавчого музею. Цьогоріч зустріч вирішили поєднати з подією в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині і переглянути фільм режисера Дмитра Грешка «Між небом та горами».

 

Пластуни і харцери організовують спільні зустрічі вже три роки поспіль. Зазвичай під час цих подій вони діляться емоціями про проведений скаутський рік та співають пісні. У 2022 році щорічна скаутська зустріч набула нового виміру завдяки Мандрівному міжнародному фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Фільм «Між небом та горами» Дмитра Грешка підіймає тему прав людини в контексті права на здоров’я. Після захопливого кіноперегляду відбулася жвава дискусія про систему охорони здоров'я в Україні та важливість вчасного звертання за медичною допомогою.

 

Показ фільму «Між небом та горами» й обговорення в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині

 

Учасники та учасниці обговорення міркували про зміни до системи охорони здоров’я в Україні. Одна з учасниць була вражена різницею в доступі до медичної допомоги:

 

«У фільмі висвітлено, наскільки складно буває надавати медичну допомогу людям, що проживають у гірській місцевості. Наприклад, одна з головних героїнь нарікала, що відповідно до протоколу вони зобов’язані прибути до пацієнта за десять хвилин. Однак це буває складно здійснити через місцеві особливості».

 

Інший учасник дискусії зауважив, що українцям/-кам варто більш відповідально ставитися до свого здоров’я:

 

«На жаль, із покоління у покоління українцям/-кам часто передається культура звернення до лікаря вже тоді, коли проблема чи біль – нестерпні. Натомість нам потрібно вчитися піклуватися про себе, і робити це вчасно».

 

До обговорення цієї проблеми одна з учасниць додала, що піклуватися про своє здоров’я важливо також через те, що у разі виникнення ускладнень у майбутньому – існує ризик обтяжити життя своїх близьких та рідних.

 

Кадр з фільму «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка

 

Глядачі/-ки також обміркували колоритність місцевості, висвітленої у фільмі, а деякі з учасниць та учасників звернули увагу на особливий діалект, на якому спілкуються герої та героїні.

 

Подія відбулась в межах 19 Мандрівного Docudays UA на Рівненщині.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Між небом та горами»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024