Показ фільму «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко у Норвегії: 19 Мандрівний Docudays UA у Вінкерсунді

Показ фільму «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко у Норвегії: 19 Мандрівний Docudays UA у Вінкерсунді

10 грудня 2022

2 грудня у маленькому містечку Вінкерсунд у Норвегії відбулось відкриття 19 Мандрівного Docudays UA. В рамках відкриття відбувся показ стрічки «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко – фільм у Норвегії дивилися «разом» з полтавськими глядачами.

 

Показ відбувся за сприяння Мандрівного Docudays UA на Полтавщині у норвезькому таборі для біженців/-ок Ødegården, де зібралися українські родини, які рятувалися від війни, а також норвезькі та українські волонтер(к)и, що допомогають біженцям/-кам з України.

 

Показ у Норвегії в рамках 19 Мандрівного Docudays UA в таборі для українських біженців та біженок

 

Перегляд документального фільму «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко у Норвегії стався завдяки українській волонтерці Анастасії Келим.

 

Анастасія вже не вперше долучається до Docudays UA – у 2018-2021 рр. вона була модераторкою фестивальних показів Мандрівного Docudays UA у Полтаві. У 2022 році вона вирішила приєднатися до двотижневого полтавського Мандрівного Docudays UA на відстані і познайомити українців та українок у Норвегії з вітчизняною документалістикою.

 

«Працівники табору, серед яких є і українці, котрі вже давно переїхали до Норвегії, дуже зацікавились ідеєю долучитися до Docudays UA. Вони всіляко сприяли, щоб показ таки відбувся, – ділиться враженнями Анастасія, – і всім жителям Ødegården дуже сподобалося – вони нібито повернулися в ті часи мирного життя, коли якісь цікаві події відбувалися постійно, просили показати ще щось».

 

Фільм «І кожна річка» присвячений історіям річкових водойм, які режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко повʼязує із відображенням і памʼяттю своїх глядачів/-ок. У стрічці режисерка проговорює, що стан кожної з річок – це результат діяльності і бездіяльності кожного/-ої, а не лише кліматичних змін.

 

«Реакція аудиторії мене приємно здивувала, бо я не була впевнена, що люди зараз зможуть сприйняти розмову про ті проблеми України, які не настільки прямо стосуються війни», – коментує Анастасія Келим. Наприклад, згадує дівчина, «одна з глядачок, яка була волонтеркою під час Docudays UA в Києві у 2019 році, була вражена гарними краєвидами. Це захоплення змішувалося з соромом, який вона відчувала, коли дивилася на воду зеленого кольору…»

 

Кадр з фільму «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко

 

Для аудиторії фільм став приводом для занурення в екологічний контекст та актуальну ситуацію середовища. Анастасія зазначає, «що, як виявилося, одна з учасниць заходу працювала в аграрному секторі, тому фільм її особливо зацікавив – і вона допомогла аудиторії зрозуміти зв'язок фермерства та стану водойм навколо».

 

«Інша жінка, що нещодавно приїхала з онуком з Дніпропетровської області, – продовжує Анастасія, – підкреслила необхідність показувати подібні фільми у місцевих школах. Було приємно побачити, що вже будуються плани для наступного Мандрівного Docudays UA.

 

Приємно було і те, що до розмови долучилися майже всі глядачі (а загалом їх було 26, наразі у таборі живуть 80 біженців/-ок). Вони були раді побачити фільм про свою домівку, проявили бажання навчитися правильному сортуванню сміття і привезти набуті навички до України.

 

Одна з працівниць табору відмітила, що молоде покоління українців вже зовсім інше  нікому не дозволить себе образити. Тому вона не має сумнівів, що після перемоги все буде інакше і прийдешні покоління допоможуть очистити наші річки.

 

І я теж сподіваюсь, що після перемоги ми більше приділятимемо уваги стану наших водойм – після перегляду фільму мені захотілося дізнатися, що я, як громадянка, можу для цього зробити»,  наголосила Анастасія Келим.

 

Показ відбувся за сприяння 19 Мандрівного Docudays UA на Полтавщині.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023