Рівненщина почала Мандрівний з «Пост Майдану»

Рівненщина почала Мандрівний з «Пост Майдану»

25 листопада 2015

Учора стартував Мандрівний Docudays UA на Рівненщині. Його відкриття і перший показ відбулися у конференц-залі готелю «Мир» у Рівному.

 

Регіональним організатором фестивалю, який уже втретє проводитиметься на Рівненщині, є РОГО «Комітет виборців України». В 2014 році в рамках фестивалю в області було організовано і проведено 19 показів. Крім Рівного, фільми про права людини мали змогу побачити в двох районних центрах і п'ятьох селах Рівненщини.

 

Як розповів директор РОГО КВУ Олексій Горецький, загалом у період з 24 листопада по 12 грудня в рамках фестивалю на Рівненщині планується провести не менше 14 показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках. А завдяки співпраці з управлінням Державної пенітенціарної служби заплановані кінопокази для затриманих і засуджених осіб у пенітенціарних установах Рівненської області. Крім того, на початку грудня проводитимуться відкриті покази для всіх бажаючих у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

 

Заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Рівненській області Юрій Омельчук підкреслив особливу важливість фестивалю для затриманих і засуджених осіб у пенітенціарних установах. Адже перегляди таких фільмів з їх обговореннями є однією з форм перевиховання цієї категорії людей. У цьому аспекті В’ячеслав Свірець, регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, пригадав показовий випадок, який трапився під час минулорічного фестивалю в Городищенській виправній колонії. Тоді після перегляду фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» деякі в’язні цієї колонії навіть просили посприяти їм на законодавчому рівні, щоб вони мали можливість внести свій вклад у захист нашої держави від агресора та воювати в зоні АТО.

 

Одразу після прес-конференції відбувся перший відкритий показ у рамках цьогорічного фестивалю. Присутні переглянули кінострічку «Пост Майдан». Серед інших фільмів, котрі планується показувати на Рівненщині цього року, «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу», «Цап за голос», «Точка відліку», «Нульовий вплив», «Медик іде останньою» та інші.

 

Загалом у рамках Мандрівного фестивалю цього року демонструватимуться 40 документальних фільмів на тему прав людини від Docudays UА. Їх побачать мешканці більш ніж 200 міст, містечок і селищ 23 регіонів України.

 

Мандрівний Docudays UА є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА, який цьогоріч відбувся в Києві з 20 по 27 березня. Організатори влаштовують тематичні дискусії та обговорення для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному та державному рівнях.

 

Джерело: cvu.com.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
Мандрівний Docudays UA 2024 готується до старту
Новини
13 червня 2024