Думайдан у Тернополі

Думайдан у Тернополі

16 листопада 2016

У рамках правозахисної програми Мандрівного фестивалю містами України подорожує фотовиставка Думайдан. Цей проект покликаний привернути увагу до погіршення стану зелених зон у містах та селах України – вирубки дерев та ліквідацій зелених насаджень, що відбувається катастрофічними темпами. В експозиції — світлини громадських активістів-екологів, журналістів. Перший Думайдан пройшов під час березневого фестивалю Docudays UA в Києві, тепер проект помандрував до Тернополя, Львова, Івано-Франківська та Одеси. Як пройшло відкриття виставки у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка розповідає видання «День».

 

Письменник, журналіст Української Гельсінської Спілки з прав людини Олег Шинкаренко, розповідає, що його фото з активних подій, котрі стосуються захисту природи. Зокрема, йдеться про ситуацію, що склалася навколо озера Качиного в Дарницькому районі столиці, про вирубки в Києві лісопарків, дерев у Ірпені Київської області. Каже: основний месидж фотовиставки — наголосити на тому, що активні дії громади привертають увагу до екологічних проблем, але вирішити їх можна лише послуговуючись законодавством. «Звертайтеся до Української Гельсінської Спілки, кажіть, яка ваша проблема. Ми разом підемо в суд і захистимо ваші права, а таким чином і захистимо права живої природи, яка, на жаль, сама не може звернутися до суду», — зазначив Олег Шинкаренко. Представляє в суді інтереси громадських активістів юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ, адвокат Олена Сапожнікова. Підкреслює, що «Думайдан» зміщує акцент з кривавих майданів на думаючі, аби показати Європі і всьому світові, що українці — цивілізована нація, мисляча, може порушувати важливі гострі проблеми, обговорювати їх і шукати вихід із ситуації мирно. У 2016-му році темою обрали збереження зелених зон у населених пунктах.

 

«Ми веземо з собою у всі міста проекти змін до екологічного законодавства. Почали це в Києві, поїхали в Харків, з Харкова приїхали сюди. Поїдемо потім до Львова, Івано-Франківська, до Одеси, повернемось в Київ. Уже є домовленості із народними депутатами Верховної Ради України, що ми напрацюємо цей проект змін до законодавства і вони готові будуть його подати на сесію на голосування. Це така ще практична робота, коли ми збираємось на цих «Думайданах» і шукаємо виходи спокійно, педантично і будемо у влади вимагати вже конкретно виконувати написане», — розповіла «Дню» Олена Сапожнікова..

 

Джерело: day.kyiv.ua (автор матеріалу Лариса Осадчук)

На фото: відкриття виставки у Тернополі

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023