19 Мандрівний Docudays UA на Волині розпочався з розмови про нескорений Херсон

19 Мандрівний Docudays UA на Волині розпочався з розмови про нескорений Херсон

08 грудня 2022

Цьогорічний 19 Мандрівний фестиваль Docudays UA на Волині, який стартував 3 грудня у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, відкрила фотовиставка Олександра Корнякова «Нескорений Херсон».

 

Як зазначив сам автор, який перебував у місті до 10 серпня, жити в окупації було дуже непросто і навіть страшно, бо потрапити в полон можна не внаслідок участі в акціях протесту, а через донос. Саме тому Олександр розповів, що ніде не працює, хоча таємно робив знімки на мобільний телефон. Зберігав фото на гугл-диску, після чого видаляв із телефона й виходив з акаунта.

 

Відкриття 19 Мандрівного фестивалю Docudays UA на Волині

 

«Люди масово виходили на протести, доки їх не почали розганяти газом. Але навіть після цього виходили, хоч і меншою кількістю. Не менше ніж 80% херсонців/-ок лягали спати з думкою: сьогодні не звільнили, то звільнять завтра. Особливо раділи, коли чули постріли, бо розуміли, що то стріляють українські військові. А коли звільнили Херсон, діти вийшли на площу Свободи зі своїми батьками», – розказав Олександр.

 

«Цією фотовиставкою ми хочемо показати, чому Херсон – це українське місто. Жарт про те, що українські військові не можуть дійти до центру міста, бо їх обіймають люди, – не жарт», – зауважила директорка Медіаплатформи «Вгору» Ілона Коротіцина. Водночас наголосила, що сьогодні люди в Херсоні живуть у дуже складних умовах: без води, електрики, зв’язку, житла або під обстрілами. Гуманітарна допомога надходить, але й потреб є надзвичайно багато, тож будь-яка підтримка буде цінною.

 

Відкриття 19 Мандрівного фестивалю Docudays UA на Волині

 

Вірить у перемогу і херсонка, яка проживає зараз у Луцьку, Поліна. Вона родом із Чаплинки, прізвище не називає з метою безпеки, бо там залишилися її батьки. Однак після звільнення Херсона її надія на визволення рідного дому міцніє. Про те, що відчуває й переживає, розповіла присутнім у своєму вірші.

 

Відкриття 19 Мандрівного фестивалю Docudays UA на Волині. На фото – Поліна справа

 

Після відкриття виставки відбувся перегляд фільму режисерки Юлії Гонтарук «Фортеця Маріуполь. Орест» та розмова про стійкість українців та українок у боротьбі за свободу.

 

Журналіст і волонтер Мирослав Ватащук відомий не лише на Волині, а й в Україні, як ініціатор і засновник проєкту «Медіа-кава», – за допомогою його ініціативи зібрано понад 2,6 млн грн на потреби армії. Він вбачає відмінність між волонтерством періоду Майдану/початку війни та сьогодні у тому, що «тоді волонтерила невелика група людей, а тепер волонтерить уся країна». За його словами, сьогодні не складає проблеми зібрати на будь-що – чи то тепловізор, чи то байрактар.

 

«Усі ми зламні, бо для цього існує безліч прийомів, зокрема психологічних, але питання в тому, наскільки ми здатні боротися. А ми здатні!», – переконаний Мирослав.

 

«Останні кілька років волонтерська діяльність на допомогу армії трохи стишилась. Але коли почалася повномасштабна війна, я відразу готова була включатися в роботу, – зазначила голова ГО «Автомайдан Волинь» Олександра Лисак. – Чоловік намагався мене стримати, бо добре пам’ятає, скільки зусиль пішло після 2014 року. Але я сказала, що не змінилася. Я бачу, як нескореність ниткою проходить через усіх людей, багато з яких за інших обставин ніколи не зустрілися б. Сьогодні мої знайомі плетуть сітки, шиють розгрузки, білизну, шукають тепловізори – і все це ми возимо на передову. Те, як тебе там зустрічають, стимулює жити далі та з ще більшим ентузіазмом робити те, що робиш».

 

Відкриття 19 Мандрівного фестивалю Docudays UA на Волині

 

Авторка тексту: Богдана Стельмах – координаторка Мандрівного Docudays UA на Волині

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023