Мандрівний Docudays UA–2019: підбиваємо підсумки

Мандрівний Docudays UA–2019: підбиваємо підсумки

30 грудня 2019

Завершив свою подорож Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Стрічки про права людини побачили мешканці/ки 195 міст і містечок України, фестиваль завітав до 22-х областей України.

 

Цьогоріч міркували над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.

 

Старт фестивалю відбувся першого жовтня в місті Бердянськ Запорізької області, фільмом «Bellingcat: Правда у світі постправди». Після перегляду відбулася дискусія: «Правда у світі постправди, що не приховано в Інтернеті?» Однією з членкинь обговорення стала Марія Суляліна – операторка бази даних Центру документування Української Гельсінської спілки з прав людини.

 

До Бердянська та Борисполя завітала виставка «Валізи правозахисників». Інсталяція, яка розмірковує над викликами, з якими стикнулись громадські активіст(к)и на сході України та в Криму.

 

Перегляд стрічки  «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таісії Кутузової у Маріуполі. Фото: Микола Євтушок

 

Переглядом фільму «Ти, бля, рота закрий!» стартував фестиваль у місті Маріуполі, Вінниці та ще в 16 містах і селах України. Стрічка про боротьбу підлітка проти корупції стала одним із фаворитів переглядів. На відкритих показах її демонстрували понад чотири десятки разів. А після показів відбувалися дискусії: «Беззахисні правозахисники: чому нападають на громадських активістів та як це зупинити?»

 

Головного героя Сергія Чагарова та режисерку Таїсію Кутузову запрошували на покази з усіх куточків України. Потрапити до всіх вони не змогли, та глядачам/кам Мандрівного в Луцьку та Харкові вдалось з ними поспілкуватись.

 

Не поступалися популярністю ще два фільми з цієї програми –  «Колір фасаду: синій» та «Без статусу». До речі, останній відкрив фестиваль у Рівному. Крім кінопоказів і дискусій, у місті провели 5 лекцій для молоді на тему цифрового розвитку держави та безпечної поведінки в сучасному цифровому світі.

 

Стрічка «Какофонія Донбасу» відкрила Мандрівний фестиваль про права людини на Волині. На показ приїхав продюсер Юрій Леута. За його словами, основна мета стрічки – показати вплив пропаганди на людей і її наслідки.

 

Найсхідніший кінопоказ відбувався в Маріуполі, а найзахідніше – у Луцьку. Фільм показували також за кордоном, найбільше – у Франції. А завдяки Мандрівному Docudays UA стрічку побачили й у різних регіонах України.

 

Продюсер Юрій Леута та Богдана Стельмах, регіональна координаторка Мандрівного фестивалю. Фото:Мар'яна Царук-Нікольчук

 

На Тернопільщині координатори Мандрівного фестивалю Docudays UA представили спеціальну подію, присвячену 75-м роковинам вигнання нацистів з України. Запропонували глядачам/кам перегляд та обговорення фільму «Шлях до гір» за участю його режисерки Міколь Рубіні.

 

Окрім Тернопілля, італійська режисерка завітала на Прикарпаття й Одещину. Покази відбувались у малих громадах та обласних центрах, усюди супроводжувались жвавими дискусіями й палкими обговореннями.

 

«Завжди важливо повернути фільм туди, де зародився, до людей, з якими його було знято. І я рада бачити, що цей фільм працює як дуже потужний інструмент для обговорення речей, які існують у сучасній Україні. Я не могла уявити, що так багато людей будуть вдячні за можливість відкритися. Вважаю, саме в цьому має бути суть створення документальних фільмів…

 

І я надзвичайно вдячна, зворушена цим неймовірним досвідом, насправді, у мене навіть немає слів, щоб висловити дяку за таку можливість», – ділиться своїми враженнями Міколь.

 

Андрій Воронов асистент зйомок, режисерка Міколь Рубіні  та глядачки. Фото: Юрій Валько

 

У Харкові мешканці вже традиційно змогли завітати до «Живої бібліотеки», а також ознайомитися з презентацією віртуального міста «Правопіль». Це 3D-модель, за допомогою якої можна побачити, як повинні функціонувати органи державної влади, аби відповідати стандартам дотримання прав людини.

У межах фестивалю на Херсонщині та Харківщині відбулись круглі столи та семінари, – «Шерифи для нових громад», – на яких дискутували про організацію безпеки, правопорядку та про профілактику запобігання злочинам.

 

З нагоди показу фільму «Сакава» пройшли воркшопи з цифрової безпеки в Ужгороді з тренером Павлом Бєлоусовим та в Кременчуці зі спікером Андрієм Маштаком.

Під час практикумів експерти розповіли про загрози, на які люди наражаються в Інтернеті. Глядачі/ки дізнались: як захистити свої персональні дані, як створити безпечний пароль, а також розтлумачили механізми, за допомогою яких уряд та бізнес збирають особисту інформацію користувачів/ок мережі.

 

У Львові відбувся семінар «Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей» зі спікеркою Вікторією Романюк, яка розповіла учасницям/кам семінару, як відрізнити справжні новини від фейкових та не дозволяти маніпулювати нашими думками.

 

Фото з семінару «Пастки всесвітнього павутиння: як уберегти себе в морі цифрових можливостей» у Львові. Фото:Тетяна Джафарова

 

Активною складовою правозахисної частини Мандрівного фестивалю стала Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшення проявів кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини. Відбулись відкриті лекції та дискусійні майданчики з розповідями про практику захисту цифрових прав.

 

У кінопрограму Мандрівного фестивалю було включено фільм «Булер» режисера Лі Гірша. Стрічка на всіх показах викликала жваву дискусію навколо тем лідерства в підлітків, участі батьків і педагогів у житті дітей, підходів у вирішенні конфліктів.

 

Як не стати жертвою кібербулінгу й навчитися протидіяти, захищаючи свої права, про це дізнались учасники та учасниці семінару «Підготовка модераторів дискусій Мандрівного фестивалю Docudays UA» у Кіровоградській області. У заході брали участь комунікаційна менеджерка правозахисного департаменту ГО Докудейз Ірина Сидоренко, аналітик правозахисного департаменту ГО Докудейз Богдан Мойса та експертка з комунікацій Наталія Філіпова.

 

 

Семінар на Кіровоградщини. Фото:Олена Мірхайдарова

 

У межах Кампанії в Луцьку відбувся семінар з питань протидії булінгу та кібербулінгу для шкільних соціальних педагогів/нь та психологів/нь. Богдан Мойса зосередив увагу присутніх на видах кібербулінгу, його ознаках і механізмах, які допоможуть створити максимально безпечне користування інтернетом. Також він попросив надсилати успішні історії протидії булінгу, пропозиції щодо покращення законодавства, адже воно містить чимало прогалин.

 

Аби привернути увагу до масштабної проблеми цькування та не допустити його серед дітей та підлітків у місті Ужгород відбулась виставка дитячих робіт «Такі, як є: СТОП БУЛІНГ». Протягом року виставка продовжить мандрувати закладами освіти Закарпаття.

 

Виставка дитячих робіт  у місті Ужгород. Фото: Марія Симкович

 

Останні покази в межах Мандрівного Docudays UA відбулись 28 грудня, упродовж трьох місяців фестиваль мандрував країною. Глядачі та глядачки мали можливість насолоджуватись якісним документальним кіно про права людини, дискутувати на соціально важливі теми, брати участь у правозахисних кампаніях, семінарах, лекціях, тренінгах тощо.

 

Це стало можливим завдяки зусиллям всієї команди Docudays UA і, зокрема, наших регіональних координаторів та координаторок з 22 областей України. Щиро дякуємо колегам і колежанкам та бажаємо натхнення в підготовці до Мандрівного фестивалю в наступного року!

 

Чекаємо всіх на 17-му Docudays UA, ми говоритимемо про дитячі права й пояснимо, чому це важливо і як цим користуватися щодня.

 

Чільне фото: Тарас Волошин

 

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023